Kahvaltıda Tüketilen Çavdar Tok Tutuyor

İsveç'te yapılan bir araştırma, çavdar kaynaklı yüksek-lifli bir kahvaltı yapmanın doygunluk hissini artırdığını ve günün ileri saatlerinde daha az gıda tüketilmesini sağladığını ortaya koydu.

Kahvaltıda Tüketilen Çavdar Tok Tutuyor

İsveç'te yapılan bir araştırma, çavdar kaynaklı yüksek-lifli bir kahvaltı yapmanın doygunluk hissini artırdığını ve günün ileri saatlerinde daha az gıda tüketilmesini sağladığını ortaya koydu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İsveç Üniversitesi Ziraat Bilimlerinden Hanna Isaksson liderliğindeki bilim adamları, "Nutrition Journal " adlı beslenme konusundaki bir dergide yayımladıkları çalışmada, çavdar ağırlıklı bir kahvaltı yapmanın, buğday ağırlıklı bir kahvaltıdan daha uzun süreli olarak, takip eden 3 saat süresince açlığı bastırdığını belirtti.

Çalışmada, araştırmayı finanse eden ve deneme ekmeklerini üreten İsveçli Unlu Mamuller Kooperatifi ile işbirliği yapan araştırmacılar, ekmeklerde kullanılan çavdar oranının lezzetli, hacimli bir ekmek üretmek için gerekli gerçekçi miktarlar esas alınarak belirlendiğini ifade etti.

Araştırmada, ekmek porsiyonunun, ilave kahvaltılık gıdalarla birlikte, normal bir kahvaltılık öğünün nasıl olabileceği dikkate alınarak oluşturulduğu ve kalori miktarının da önerilen alıma karşılık gelecek şekilde ayarlandığı belirtildi. Farklı miktarlarda çavdar kaynaklı diyet lifi ile formüle edilmiş çavdar ekmeğinin etkilerinin incelendiği çalışmada, tüm ekmeklerin aynı kalori değerinde üretildiği vurgulandı.

Araştırmacılar, çalışmanın sonuçlarının, kahvaltı öğününe dahil edildiğinde çavdar ekmeğinin öğle yemeğinden hem önce hem de sonra açlık hissini azaltmak için kullanılabileceğini gösterdiğini bildirdi.

Bilim adamları, aynı kalori değerindeki porsiyonlarda sunulduklarında çavdar kepeğinin, doygunluk üzerine çavdar kırması ve elenmiş çavdar unundan daha kuvvetli bir etkiye sahip olduğu sonucuna varıldığını da kaydetti. Okan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, Avrupa'da erkeklerde yüzde 27'den, kadınlarda yüzde 38'den yüksek oranlarda görülen obeziteye karşı mücadelede doygunluğun ana hedef olarak görüldüğünü belirterek, İsveçli bilim adamlarının, uzun süren araştırmalarıyla buldukları çavdarın doygunluk hissini artırmasının, obezitenin önlenmesi açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

31.8.2011 - 9908





İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Sağlık Deposu Turpun 10 Faydası
Sağlık Deposu Turpun 10 Faydası
Meyve Suyu Hakkında Doğru Sandığımız Yanlışlar
Meyve Suyu Hakkında Doğru Sandığımız Yanlışlar
Günün En Önemli Öğünü Kahvaltı Mı?
Günün En Önemli Öğünü Kahvaltı Mı?
Az Maliyetle Sağlıklı Beslenmek Mümkün
Az Maliyetle Sağlıklı Beslenmek Mümkün
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları
BU SAYFAYI PAYLAŞ Facebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Skandal! Tuz Diye Plastik Yediriyorlar!
Skandal! Tuz Diye Plastik Yediriyorlar!
Hastalarıyla Yaşadığı İlginç Anları Paylaşan Birbirinden Komik Doktorlar
Hastalarıyla Yaşadığı İlginç Anları Paylaşan Birbirinden Komik Doktorlar
İdrar Renginiz Bordo ise Dikkat! Kötü Hastalığın Habercisi Olabilir
İdrar Renginiz Bordo ise Dikkat! Kötü Hastalığın Habercisi Olabilir

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]