Kürtaj İşleminin Riskleri Nelerdir?

Belki de hayat boyu hatırlanmak istenmeyen ya da bırakın acısını düşüncesi dahi tüyler ürperten bu durumu yaşamak hiç hoş bir durum değildir.

Kürtaj İşleminin Riskleri Nelerdir?

Op.Dr. Gökçen Erdoğan

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı


Kadın doğum doktoruna gidemeyen çoğu hastanın masa fobisini biliyoruz. O masaya oturamaz, bacaklarını masanın kollarına koyamaz, koysa da rahat olamaz. Kürtaj olayında ise işte o masaya yattığınız andan itibaren bir şey hissetmiyorsunuz.


Bu da anestezi ile oluyor. Hastaların düşündüğü gibi ameliyatlarda kullanılan narkoz değil. Sadece kolunuzdan verilen ve anestezi doktorunun güvencesinde yapılan bu işlem tabiî ki hastaların konforu içindir. Eğer anestezi altında bu işlem gerçekleşecekse anestezi doktoru hastaya çeşitli sorular sorar.


Hastalıklarını, alerjilerini, bilinmesi gereken her durumu. İstenilen en önemli durum ise hastanın 4- 5 saat aç ve susuz olmasıdır. Sigara kullanıp kullanmadığı ve yakın dönemde akciğer ya da boğaz enfeksiyonu geçirip geçirmediği sorgulanır.


İşlem 10- 15 dakika sürer. Bu esnada hasta sanki evinde uyur gibi rahat bir şekildedir. Ağrıyı duymaz, hiçbir şey hissetmez. Kürtaj bittiğinde anestezi doktorunun hastanın ismini söylemesiyle hasta uyanır.


İlk 3- 4 dakika hasta boşlukta gibi hisseder. İşlem sonrasında ağrı hissetmesin diye hastaya ağrı kesici uygulanır. Bir süre sonra ise bu şikâyetler geçer ve ağrı kasıklarda bir miktar devam eder. Aynı adet ağrısı gibidir. Bu da 15 dakika sonra hafifler ve hissedilmez. Hasta günlük hayatına devam eder. Yemek yiyebilir.


Nihayetinde kürtaj küçük bir operasyondur ama önemsenecek bir durumdur. İşlemin kısa sürmesi ya da kolay olması hastaları çok rahatlatmamalıdır. Kürtaj sonrasında 3- 4 gün lekelenme tarzı kanama olabilir. Bazı hastalarda çok az ağrı buna eşlik edebilir.


4- 5 gün sonrasında ya tamamen kanama kesilir ya da adet kanaması gibi daha da artarak rahim kendini toplamaya çalışır. Bazı hastalar bu kanamayı görünce endişelenmektedir.


İçerde parça kaldığını, rahme zarar verildiğini ya da hormonlarda düzensizlikler başladığını düşünebilir. Bu normal bir süreç şeklinde ilerler. Fakat bu kanama çok fazla miktarda olur, çok büyük pıhtı düşürülür ve durulamayacak ağrı buna eşlik ederse mutlaka doktora kontrol süresini beklemeden başvurmak gerekir. Bu durumda kürtajın tam yapılamadığı ya da içerde bir miktar parça kalmış olabileceği düşünülebilir.


Bazen gebelik çok küçük ise kürtaj tam yapılamayabilir. Hastanın şikâyetleri kürtaj öncesiyle aynıdır bulantı ve kusması devam eder, kasık ağrısı olabilir. Kontrol ultrasonda ise gebelik kesesi rahmin içinde görülür. Bu durumda yapılması gereken tekrar kürtajla bunu almaktır.


Bazı hastaların rahimleri çifttir. Doktor kürtajını yapar, sonrasında ultrasonla kontrol etmezse gebelik sonlandırıldı diye hasta bilgilendirilir fakat kontrollerinde tekrar gebe olduğu görülür kürtaj yapılamamıştır. Ayrıntılı yapılan kontrollerde ise sorun anlaşılır rahmin iki tane olduğu saptanır. Hasta tekrar kürtaj olmak zorunda kalır.


Bir diğer durum hastanın rahim kanallarının dar olmasıdır. Kürtaj esnasında bu çeşitli aletlerle açılmaya çalışılır. Bu durum normalde çok ağrılıdır.  Anestezi altında olduğu için hasta bu ağrıyı hissetmez. Bu darlığın en önemli nedeni öncesinde olan kürtajlardır.


İşlem esnasında bu bölge açılmasına rağmen sonrasında tekrar yapışabilir ve rahim içinden dışarıya atılması gereken kirli kan içerde birikebilir ağrı ve kanama ile kendini gösterebilir. Bu durumda yapılması gereken kirli kanın dışarıya atılmasını sağlamaktır.


Kürtaj hem doktorlar hem de hastalar tarafından önemsenen ve riskleri olan bir işlemdir. Önemli olan bu durumu sorunsuz atlatmaktır.

 

25.2.2011 - 5644



İlgili Diğer Yazılar
Genital bölgedeki bu problemlerin çözümleri var!
Genital bölgedeki bu problemlerin çözümleri var!
Kariyer planlamasında yumurta dondurma yöntemi ile bebek sahibi olmak mümkün
Kariyer planlamasında yumurta dondurma yöntemi ile bebek sahibi olmak mümkün
Doğum sonrası gebelikten korunma!
Türkiye
Türkiye'de 4 bin ebe, pandemiyle savaşa destek veriyor
Hamilelik belirtileri nelerdir?
Hamilelik belirtileri nelerdir?
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]