Uzman Diyetisyen M.Turgay K�se
Etik Diyet Klini�i
0212 240 31 64
�lkemizde makarnan�n unlu bir g�da oldu�u d���n�lse de, ger�ekte saf irmikten �retilmektedir. �rmik su ile yo�rulur, elde edilen hamur kal�ptan ge�irilir, bi�imlendirilir ve kurutulur.
7’den 70’e herkesin severek t�ketti�i makarna;
- Ucuz,
- Pratik,
- Lezzetli,
- Raf �mr� uzun,
- Kolay bulunabilir,
- D���k enerji i�eren,
- Y�ksek besin de�erine sahip,
- Bi�imsel olarak 40’�n �zerinde t�r� olan bir besin maddesidir.
�lkemizde �zellikle spagetti, fiyonk ve burgu �eklinde tercih edilen makarnan�n y�ll�k t�ketimi ki�i ba��na yakla��k 5,2 kg. olarak hesaplanmaktad�r. �lkelere g�re ki�i ba��na d��en y�ll�k makarna t�ketim miktarlar�na bak�ld���na �talya 28,9 kg. ile ilk s�rada yer al�rken, bunu Venez�ella, ABD, M�s�r, Kanada, Yunanistan ve Fransa gibi �lkeler izlemektedir.
�lkemizde makarnan�n kilo ald�rd���na dair yanl�� bir inan�� vard�r. Halbuki makarna �i�manlatmaz. E�er �yle olsayd� yukar�da yer alan �lkelerden sadece ABD �i�manl�k ile bu denli m�cadele etmez, bu durum �zellikle �talya’n�n halk sa�l��� sorunu haline gelirdi.
100 gr. pi�memi� makarna 355 kkal. enerji, 77 gr. karbonhidrat, 11 gr. protein, 0.3 gr. ya� i�ermektedir. Bunun yan�nda folik asit, niasin, A, B1 ve B2 vitamini ile demir, kalsiyum, �inko, potasyum ve fosfor gibi mineraller de i�ermektedir.
Dolay�s�yla makarna d���k enerji i�ermesine ra�men besleyici de�eri son derece y�ksek bir besindir. Ancak makarnaya eklenen ya� ve/veya soslar onun enerji i�eri�ini olumsuz etkilemektedir.
D�nya Sa�l�k �rg�t� g�nl�k enerjinin %55-60’�n�n karbonhidrat, %12-15’inin protein ve %25-30’unun ya�lardan kar��lanmas� gerekti�ini vurgulamaktad�r. Zay�flamaya uyumlu beslenme programlar�nda besinlerin i�erdi�i ya� oran� ve kan �ekeri �zerine etkileri b�y�k �nem ta��maktad�r.
Makarna kompleks karbonhidrat ve d���k oranda ya� i�eri�i ile diyetisyenlerin beslenme programlar�nda s�kl�kla tercih etti�i ve haftada en az 2 - 3 kere yenilmesini �nerdi�i bir besin maddesi olarak kar��m�za ��kmaktad�r.
B�rekten salataya, ana yemekten garnit�re kadar pek �ok �ekilde kar��m�za ��kan makarnan�n domates, biber, fesle�en, s�t, yumurta, soya, vitamin gibi �e�ni i�eren ve kepekli alternatiflerinin �retilmesi pazar pay�nda yeni bir trend sa�lam��t�r.
Ancak �i�manlatt���na dair yanl�� inan��lar nedeni ile insanlar makarna yemekten ka��nmaktad�r. �zellikle b�y�me ve geli�me �a��ndaki �ocuklar a��s�ndan son derece yararl� bir besin olan makarna, porsiyon �l��lerine dikkat edildi�i ve uygun soslarla haz�rland��� takdirde kilo problemini bile ortadan kald�rmaya yard�mc� olacakt�r.
13.3.2011 - 5893
|