Obezite Kanser Riskini Artırıyor

Yağlı besinler ve bozulmuş yağ tüketimi kanser yapıcı ve ilerletici maddelerin alımını artırıyor.

Obezite Kanser Riskini Artırıyor
 Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Banu Çaycı, yağ tüketimi yüksekliğinin obeziteye neden olduğunu ifade ederek, "Yağlı besinler ve bozulmuş yağ tüketimi kanser yapıcı ve ilerletici maddelerin alımını artırıyor " dedi

Kalp-damar rahatsızlıkları, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıkların nedenleri arasında yer alan obezitenin, neden olduğu hastalıklar arasında kanser de yer alıyor. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Banu Çaycı, özellikle meme, kalın bag?ırsak-rektum ve kan kanserinin obez bireylerde normal kilolu bireylere göre daha fazla görüldüğünü belirtti.

Prof. Dr. Banu Çaycı, kansere yol açan faktörlerin; kimyasal, radyasyon, virüsler gibi çevresel nedenler ve hormonel, bağışıklık bozuklukları, kalıtsal mutasyonlar ve diğer genetik etkenler gibi yapısal nedenler olduğunu belirtti. Beslenme alışkanlıklarının da kansere yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Çaycı, yanlış besin seçimi, kötü beslenme ve aşırı kiloluluğun kanser sebebi olabileceğini kaydetti.

Kansorejen maddeler yağ içerisinde birikiyor

Prof. Dr. Banu Çaycı, yağ tüketiminin yüksek olmasının obeziteye neden olduğunu anlatarak, her türlü yağın fazla alınmasının özellikle meme, prostat, testis, rahim, yumurtalık ve kalın bag?ırsak-rektum kanserlerinin oluşum riskini artırdığını söyledi.

Kanserojen maddelerin (kanser yapıcı) yağ içinde biriktiğini ve fazla yağ alımının bu maddelerin vücuda girişini artırdığını ifade eden Prof. Dr. Banu Çaycı, "Cinsiyet hormonları yapısal olarak yağa benzerler ve yağın fazla alımı bu hormonların çalışma düzenini bozar. Kalın bag?ırsak-rektum kanserlerini ilerletici safra tuzları gibi maddelerin yapımı, yag? alımı artıkça artar. Çoklu doymamış yag? asitlerinden zengin sıvı yag?lar kolay okside olurlar. Oksidasyon sonucu oluşan öğeler bağışıklık hücrelerinin yıpranmasına neden olarak kanser riskini artırır " diye konuştu.

Prof. Dr. Banu Çaycı, hayvansal proteini çok tüketen ülkelerde meme, rahim, prostat, kalın bag?ırsak-rektum, pankreas ve böbrek kanserlerine, az tüketen ülkelere oranla daha fazla karşılaşıldığını belirterek, yağsız et, süt ve benzeri besinlerin tüketiminin ise kanser riskini artırmadığını anlattı.

Obezite ile kanser türlerinin ilişkisi

Yapılan çalışmaların; toplam yağ alımı, doymuş yağlar, obezite, beden kitle indeksi, gıda hazırlama yöntemleri ile kanser arasında pozitif ilişki olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çaycı, obezite ile kanser türlerinin ilişkisini ise şöyle açıkladı:

· Obezite - Prostat Kanseri: "Erkeklerde abdominal obezite ve bel/kalça oranı artışı prostat kanseri için bir risk faktörü. Özellikle yayılmaya (metastaz) meyilli prostat tümörlerinde obezite bu riski artırıyor. "

· Obezite - Meme Kanseri: "Meme kanserinin, abdominal obeziteyle yakın bag?lantısı var. Abdominal (karın) ve kalça bölgesindeki yag? dokusu arttıkça, kanser riski de artıyor. Bu etki, kadının menapoz dönemi ile bag?lantılı. Menapozdaki kadının kansere yakalanma olasılıg?ı az olmakla birlikte, menapoz sonrası s?is?man kadınlarda risk yükselir. Menapoz öncesi gerekli olan östrojen, artan yag? dokusu tarafından üretilir. Östrojene hassas dokular ve s?is?manlık bu hormonun salınımını uyarır. Bu da tümörün büyümesine neden olur. "

· Obezite – Rahim (Uterus) Kanseri: "Obezite, endometriyum (rahmin iç yüzeyini olus?turan doku) kanseri ile ilis?kili bulunmus?tur. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte s?is?manlarda yüksek östrojen ve insülin düzeyinin buna sebep olabileceg?i belirtilir. Endometriyum kanserlerinin yüzde 40'ının obezite kaynaklı olabileceg?i düs?ünülüyor. "

· Obezite - Kolon Kanseri: "Kolon kanseri de s?is?man bireylerde daha sıklıkla görülür. Özellikle erkek bireylerde Vücut Kitle İndeksi'ndeki artıs? ile kolon kanseri arasında kadınlarda oldug?undan daha kuvvetli bir ilis?ki vardır. Vücut Kitle İndeksi deg?eri yüksek olan pre veya postmenapoz dönemindeki östrojen alan kadınlarda kolon kanseri riski artar. Vücut Kitle İndeksi deg?eri 30 ve üstü olan 30-54 yas? arası bireylerde, kolon kanseri riski yüzde 50 artar. "

16.1.2014 - 13654



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Sağlığınız için haftada iki kez kırmızı et tüketin
Sağlığınız için haftada iki kez kırmızı et tüketin
Lösemiyi yendi, şimdi lösemi hastaları için doktor olacak
Lösemiyi yendi, şimdi lösemi hastaları için doktor olacak
Çocuklarına inat 41 kilo veren Cuma dede, sağlığına kavuştu
Çocuklarına inat 41 kilo veren Cuma dede, sağlığına kavuştu
Günde bir avuç vişne ödem atmaya yardımcı oluyor
Günde bir avuç vişne ödem atmaya yardımcı oluyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları
BU SAYFAYI PAYLAŞ Facebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]