Sağlığın Regülatörü B 12 Vitamini

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, B12'nin yaşamsal öneme sahip vitaminlerin başında geldiğini, eksikliğinin pek çok hastalıkta görülen şikayetlere yol açtığını söyledi.

Sağlığın Regülatörü B 12 Vitamini

Dr. Yetim, "Depresyon, anksiyete, sinirlilik, halüsinasyon görme, uyku bozuklukları, unutkanlık, hafıza kaybı gibi şikayetleriniz varsa kötü düşünmeden önce B12 düzeyinizi ölçtürün. Eksikse yerine koyun. B12 sağlığımızın regülatörüdür " dedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, B12 eksikliğinin tehdit ettiği risk gruplarına uyarılarda bulundu. Dr. Yetim, özensiz ve bilinçsiz diyet yapanlarda, vejeteryanlarda, hayvansal gıdaları az tüketen, çeşitli mide ve bağırsak hastalığı, kanser diyabet gibi kronik hastalıkları olanlarda, alkol bağımlılarında, yoğun stres altında olanlarda, 50 yaşın üstündekilerde B12 eksikliği görüldüğünü söyledi. B12'nin, vücudumuzda hem yapıcı hem de fonksiyon düzenleyici olarak rol oynadığını hatırlatan Uzm. Dr. Yetim, bu vitaminin sağlık için önemini "Bedeninde B12 vitamini olmayan bir kişinin yaşama olasılığı yoktur " cümlesiyle ifade etti. B12 vitamininin vücutta sentez edilemediğini, mutlaka dışarıdan alınması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Yetim, şöyle konuştu:

"Besinlerle alınan B12 vitamini mideye gelir. Mideden salgılanan bir enzim, besinlerdeki B12'yi açığa çıkarır ve ince barsaklardan emilecek hale getirir. Emildikten sonra kana geçer ve kan ile tüm bedene yayılır, kullanılacağı yerlerde tutulur, fazlası da karaciğerde depo edilir. Yeterli alınamadığı ve kandaki düzeyi azaldığı zamanlarda karaciğerdeki depodan kana verilerek denge sağlanır. Ortalama 1 yıl kadar besinlerle hiç B12 alınamazsa bile bu depo gereksinimi karşılayabilir. Bu nedenle belli bir süre B12 alınamazsa hemen eksiklik belirtileri ortaya çıkmaz. Çeşitli nedenlerle, uzun süre B12 alınamaması ya da az miktarda alınması vitamin eksikliğine neden olur. Ancak günümüzde B12 eksikliği, besinlerle alınamamasından çok, alındıktan sonra yeterli emilememesi sonucu meydana gelmektedir. Kandan direkt olarak B12 ölçümü yapılıp, eksik olup olmadığı kısa bir sürede anlaşılabilir. "

B12 VİTAMİNİN ÖNEMİ



Uzm. Dr. Yetim, B12 vitamininin deri, saç, tırnak dokularında ve özellikle kırmızı kan hücrelerinin yapımında etkili olduğunu kaydetti. Eksikliğinin bir çeşit anemiye, yanı sıra nörolojik bozukluklara yol açtığını belirten Uzm. Dr. Yetim, "Anemiye bağlı halsizlik, çabuk yorulma, dilin şişmesi, konuşma, tat alma bozuklukları, depresyon, anksiyete, sinirlilik, halüsinasyon görme, uyku bozuklukları, unutkanlık, hafıza kaybı, zeka düzeyinde azalmalar, görme bozuklukları, saçlarda, deri ve tırnaklarda çabuk yıpranma, eksikliğin belirtileri. Bu şikayetleri olanlar kötü düşünmeden önce B12 düzeyine baktırsınlar " dedi.


B12 VİTAMİNİNDEN ZENGİN BESİNLER



Et ürünleri, özellikle kırmızı etler, sakatatlar. Deniz ürünleri özellikle balık yumurtası, balıklar, kalamar, karides, ahtapot. Yumurta, süt ürünleri, yoğurt ve özellikle peynirler. Mayalar ve soya yağları.

B12 eksiliğinin kanıtlanması çok kolaydır. Her yerde yapılabilen kan testinde B12'nin 200 pg/ml'den az olması tedavi gerektirir. Emilim bozukluğu olmayan ve hafif eksiklik durumlarında ağız yoluyla tablet ve şurup kullanılır. Günde 1 tablet ya da 1 ölçek şurup şeklinde vermek yeterlidir. Emilim bozukluğu olasılığı yüksek olan ve ileri derecede eksiklik olanlara enjeksiyon yoluyla kabadan kas içine verilebilir. Dozlar ve kullanma süresi hastanın durumuna göre düzenlenmeli ve uygun aralıklarda kontroller ile durum izlenmelidir.

3.9.2016 1 - 22843



İlgili Diğer Yazılar
"Bilinçsizce D vitamini kullanmayın"
"Bilinçsizce D vitamini kullanmayın"
Türkiye
Türkiye'de D Vitamini Eksikliği Var
Fazla Vitamin Kullanımı Hastalık Nedeni
Fazla Vitamin Kullanımı Hastalık Nedeni
Aşırı Vitamin Kullanımına Dikkat!
Aşırı Vitamin Kullanımına Dikkat!
B12 Vitamini Eksikliğine Bağlı Anemi Tedavisi Nasıldır?
B12 Vitamini Eksikliğine Bağlı Anemi Tedavisi Nasıldır?
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]