Sağlıklı ve Uzun Bir Yaşam İçin Basit Önlemler

Hastalıklardan uzak kalınarak sağlıklı bir yaşam sürmenin yolu, gün içinde uygulanabilen basit önlemlerden geçiyor.

Sağlıklı ve Uzun Bir Yaşam İçin Basit Önlemler

Hastalıklardan uzak kalınarak sağlıklı bir yaşam sürmenin yolu, gün içinde uygulanabilen basit önlemlerden geçiyor. Doğru bir beslenme planı, fiziksel aktivitelerin artırılması, düzenli sağlık kontrolleri ile uzun ve zinde bir yaşam mümkün. Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler.

Hijyen Kurallarına Uyun

Sağlıklı yaşam için dikkat edilmesi gereken en önemli kural kişisel hijyendir. Çünkü temizlik birçok hastalık mikrobunun bulaşmasını önlemektedir. Vücudumuzu çevreleyen derimiz, dış ortamdan vücudumuza giren mikroplar için ilk engeli oluşturduğunu düşünürsek deriden başlayarak el, ayak, saç, ağız ve diş sağlığı için hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Eller sık sık ve kalıp sabunlar kullanılarak yıkanmalıdır. Ağız ve diş sağlığı hangi yaşta olursanız olun önem verilmesi gerekmektedir. Diş ve diş eti sağlığı özellikle ilerleyen yaşlarda çok önemlidir. Mutlaka senede en az bir kez diş muayenesi yapılmalıdır.

Doğru Beslen Sağlıkla Yaşa

Sağlıklı bir yaşamı koruyacak ve geliştirecek en önemli etkenlerden biri de dengeli ve yeterli beslenmedir. Tek tip beslenme, abur cubur alışkanlığı, ayaküstü atıştırma ve hareketsizlik pek çok rahatsızlığa zemin hazırlamaktadır. Yağ içeren yiyecek tüketiminin artışı, lifli gıdaların alınmaması ve ailelerin evde yemek yapmak yerine dışarıdaki hazır yiyeceklere yönelmeleri diyabet ve obezite hastalıklarına davetiye çıkarabileceğini unutmayın.

Aşılarınızı Olun

Hastalıklardan korunmak için de aşılar önemli bir kalkandır. Her sene grip, 5 senede bir de zatürre aşısı yapılmalıdır. Bunlar dışında Hepatit aşısı belli sürelerde tekrarlanmalı, 10 senede bir tetanoz aşısı yapılmalıdır.

Doğru Egzersizi Uygun Süre ve Yoğunlukta Yapın

Sportif aktivite; kas kütlesinin azalmasını engelleyerek, kemik yapıyı uyarma ve kalp damar sağlığını korumak gibi birçok olumlu etkiyi barındırır. Doğru egzersiz süresini ve yoğunluğu uygulamak sağlıklı yaşam için önemlidir. Yine ofis içinde mümkün olduğunca hareketli olunması gerekmektedir. Uzmanlardan öğreneceğiniz ofis egzersizlerini uygulayabilirsiniz.

Su Hayat Demektir

Bol su tüketimi vücudun sıvı ihtiyacının karşılanması için çok önemlidir. Hazır meyve suları, çay, kahve ve asitli içecekler sıvı ihtiyacına cevap vermek için yeterli değildir. Hem doğal hem de sağlıklı olmaları nedeni ile bitki çayları tercih edilebilir.

Ek Destek Alabilirsiniz

İlaç etkileşimleri veya cinsiyetlere göre ayrım gösterilmesi gereken durumlar söz konusu olabileceğinden doktor tarafından tavsiye edildiği takdirde bir bölümü kombinasyon halde olan ürünler kullanılabilir. Alfa lipoik asit, Vitamin C ve E, Koenzim Q10, Selenyum, Kalsiyum, magnezyum, Çinko, Karotenoid ve flavanoidler (meyve sebze ve baklagillerde bulunan doğal renk verici maddeler), yeşil çay ve üzüm çekirdeği ekstresi, DHEA ve glutatyon kullanılabilir.

Aşık Olun

Aşık olmak hem psikolojik hem de fizyolojik etkileri ile sağlığa iyi geldiğini söylenebilir. Kan akımının düzenlenmesi, kalp ritminin hızlanması, metabolizmanın hızlanması, hafıza ve becerilerin artması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, östrojen ve testosteron artması, ağrıyı daha az hissetme gibi etkileri olduğu bilinmektedir.

Zamana Karşı Koyma Yollarını Öğrenin

Genetik yatkınlık, kötü şehirleşme, sağlıksız konutlar, stres, sosyoekonomik yetersizlikler gibi kontrol edilemeyen faktörler ile sürekli karşı karşıyayız. Bu durumların kötü etkilerini yok etmek kimi zaman imkansızdır. Bu durumda tek kurtuluş yolu ise; bu etkenlerle başa çıkmanın yollarını öğrenmektir. Elektromanyetik kirlilikten ve zararlı çevre faktörlerinden korunmak, zararlı alışkanlıklar uzak durmak ve uyku düzeni sağlamak başlıca korunma yöntemleridir. Unutmayın:

Kaliteli bir uyku günde en az 7 saat, 11.00-03.00 saatlerini kapsamalıdır. Düzenli ve kaliteli bir uyku daha zinde olmanızı sağlayacak en önemli etkenlerdendir.

Sigara ve alkolden uzak durun. Sigara bağışıklık sistemine olumsuz etki ederek hastalıkların oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Aşırı alkol tüketimi de sigara ile birleştiğinde çok daha zararlı hale gelebilir.

Yazın açık renkli, kışları ise; koyu renkli ve hava dolaşımına izin veren giyecekleri giymek sizi mevsimsel olumsuz etkilerden koruyacaktır.

19.4.2014 - 14308



İlgili Diğer Yazılar
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]