Tüp bebek tedavisinde istenilen sonuçlara ulaşmak için çiftlerin beklentilerinde gerçekçi olması gerekiyor. Bunu sağlamanın yolu da hekimlerin hastalarını doğru bir şekilde bilgilendirmesinden geçiyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Sağlığı Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Aydın Arıcı, tüp bebek tedavisi konusunda halk arasında doğru olduğu düşünülen yanlışlara dikkat çekiyor.
İnterfilite yani tüp bebek tedavisinde bilimsel çalışmalar ve teknolojik ilerlemeler ışığında her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Bu gelişmeler sayesinde artık çocuk sahibi olamayan birçok çift için umut ışığı doğuyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Sağlığı Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Aydın Arıcı, kısırlık ve tüp bebek tedavisi konusunda doğru bildiğimiz yanlışların altını çiziyor.
Kısırlık Doğuştan Gelen Bir Özelliktir Ve Değiştirilemez!
Kısırlığın nedenleri arasında kromozomal sorunlara bağlı, sperm veya yumurta oluşumunda ortaya çıkabilecek bazı sorunların doğuştan geldiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Sağlığı Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Aydın Arıcı, enfeksiyonlara bağlı tüplerin tıkanması veya miyomlara bağlı rahimin deforme olması, çevresel faktörlere bağlı sperm üretiminin azalması, yaşa bağlı yumurta üretiminin azalması gibi birçok sorunun sonradan gelişerek kısırlığın ortaya çıkmasına neden olabildiğini ifade etti. Prof. Dr. Arıcı; "Çocuk sahibi olamayan çiftlerin %20'sinde doğuştan gelen bir sorun bulunuyor " dedi.
Tedaviye Sadece İleri Yaşlarda Gerek Duyuluyor
Erkekte sperm sayısının düşük olması ya da hiç olmaması gibi sorunların doğuştan gelebildiğini, bu kişilere evlendikten sonra belli bir süre zarfında eşi gebe kalmadıysa sperm tahlili yapmak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Aydın Arıcı, "Sonuç başarısızsa, kişinin eşinin yaşı ne olursa olsun mutlaka tüp bebek tedavisine geçmek gerekiyor. Kadınlarda da hangi yaşta olursa olsun tedavi için ileriki yaşları beklemelerine gerek yok. Genç yaşta da tüp bebek tedavisi uygulanabiliyor " dedi
"Her kısırlık tüp bebek yöntemiyle tedavi edilmek zorunda değil''
Örneğin hafif sperm bozuklukları veya yumurtlama sorunu olan çiftlerde tedavi, yumurtlama tedavisi ve aşılamayla birlikte yapılabiliyor " diyen Prof. Dr. Aydın Arıcı, sözlerine şöyle devam etti; "Dolayısıyla kısırlık sorunu yaşayan çiftlerin ilk aşama olarak tüp bebek tedavisine yönlendirilmesi doğru değil. Başlangıç olarak daha basit tedavilerin denenmesi ve başarılı sonuçlara ulaşılamazsa, en son aşama olarak tüp bebek tedavisine geçilmesi gerekiyor. "
Prof. Dr. Aydın Arıcı tüp bebekle gerçekleşen her gebeliğin riskli olduğunu düşünmenin yanlış olduğunu belirtti. "Birçok gebelik normal ve sağlıklı olarak devam ediyor. Ancak çoğul gebelik varsa ve annenin yaşı 40'ın üzerindeyse, her adımda oluşabilecek zorlukların dikkatli bir şekilde izlenlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. " dedi.
Stres Sonuçları Etkilemiyor!
Ciddi boyutlardaki stresin, başarı sonuçlarını etkilediğini belirten Prof. Dr. Arıcı, "Bu nedenle hasta odaklı merkezlerde başarının yüksek olmasının nedenlerinden biri bu.
Hastanın her türlü ihtiyacının karşılanması, psikolojik desteğin verilmesi ve mümkün olduğu kadar tedavi sürecinin gidişatında hastaların da bilgilendirilmesi tedavinin başarısında rol oynuyor. " dedi.
25.1.2011 - 4596
|