Uzmanlar uyarıyor: Bayramın ilk günü et tüketmeyin

Kurban Bayramı sebebiyle aşırı besin tüketimi konusunda uyarıda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murtaza Çit, bayram günü kesilen etlerin birkaç gün sonrasında tüketilmesini önerdi.

Uzmanlar uyarıyor: Bayramın ilk günü et tüketmeyin

 Kurban Bayramı'nı sağlıklı bir şekilde geçirmek için önerilerde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Murtaza Çit, bayramda kontrolü elden bırakmamak gerektiğini ifade etti. "Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemeli " diyen Murtaza Çit, spor aktiveleriyle aşırı tüketimin önüne geçilebileceğini belirtti.

Kurban etlerinin kesildikten hemen sonra tüketilmesiyle ilgili uyarıda bulunan Medicana International İstanbul Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murtaza Çit, "Bayram günü yeni kesilmiş hayvanın eti hemen tüketilmek üzere kavrulur. Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Özellikle yeni kesilmiş hayvanın etinde rigor mortis (ölüm sertliği) olur ve etteki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle kurban etleri kesildikten sonra hemen tüketilmemeli, buzdolabında birkaç gün (en az 24 saat) dinlendirilmeli veya marine edilerek buzdolabında en az 8 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir " dedi.

"YAĞSIZ VE AZ YAĞLI ETLER TERCİH EDİLMELİ "  



Özellikle kolesterol yüksekliği, obezite, yüsek tansiyon, kalp-damar hastalığı, mide hastalığı, şeker hastalığı ve insülin direnci olan kişilerin kurban bayramında et ve şeker tüketimine daha çok dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Çit, "Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tütmeli ve aşırıya kaçmamalıdır. Kronik hastalığı olanlar etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemleri tercih etmeli, kızartmalardan kaçınmalıdır. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açsından sağlıklı bir yöntemdir " diye konuştu.

"KARBONHİDRATTAN KAÇININ, SEBZEYE AĞIRLIK VERİN "



"Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir " diyen İç Hastalıkları Uzmanı Çit, "Et tüketilen öğünlerde pilav, makarna ve börek gibi karbonhidratların tüketimi oldukça sınırlandırılmalıdır. Bunların yerine mutlaka sebze yemeği ve salata tüketilerek hem sindirim kolaylaştırılmalı hem de antioksidan desteği alınmalıdır. Et içeren yemekler sıklıkla öğle saatlerinde tüketilmeli, akşam yemeklerinde sebze ve salataya ağırlık verilmelidir " ifadelerini kullandı. Çit, sözlerine şöyle devam etti: "Et dışında bayramlarda aşırı tatlı tüketiminden ve karbonhidrat alımından da kaçınılmalı. Tatlı olarak daha çok sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tercih edilmelidir. "

"GÜNDE 10 BİN ADIM ATIN "



Yapılan spor aktivitelerinin, aşırı tüketimi dengelediğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Çit, "Yine bayramlarda ihmal edilen önemli noktalardan biri bayramda yediğimiz et, karbonhidrat ve yağları sindirmek için mutlaka spor ve egzersizler yapmaktır. Özellikle de açık havada tempolu yürüyüşler yapmaya gayret edilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerisi olan günde 10 bin adımı içeren bir fiziksel aktivite programı, bayram süresince yapılan aşırı tüketimi dengeler. Hem metabolizma hızını arttırır hem de herkesin yaşam boyu sürdüreceği bir alışkanlığı haline gelebilir " dedi.

 

9.8.2019 0 - 40622



İlgili Diğer Yazılar
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]