Yemeğinizi Kendiniz Pişirin Kanserden Korunun

İstanbul Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral, evde yemek pişirme alışkanlığından uzaklaştıkça hastalıkların arttığını söyledi.

Yemeğinizi Kendiniz Pişirin Kanserden Korunun

Zamanla değişen yaşam koşullarıyla birlikte yeme alışkanlıklarının da değiştiğine dikkat çeken Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Tencere yemeği suludur, bağırsakları çalıştırır, kabızlığı önler. İçinde katkı maddesi, koruyucu yoktur. Kanserden korunmak istiyorsanız tencere yemeği yiyin” diyerek, herkesi yeniden mutfağa girmeye davet etti.

Oğuz Özyaral açıklamalarına ve tavsiyelerine şu şekilde devam etti: “Kadınların çalışma hayatında giderek daha aktif olması, insanların tek başına yaşamayı tercih etmesi, okul-iş için seyahatlerin çoğalması yemek pişen evlerin sayısını da azalttı. Oysaki eskiden evler mis gibi yemek kokardı. Bir misafir geldiğinde sofraya bir tabak eklemek ağırlamak için yeterdi. Şimdi insanlar iş çıkışı yemeğini yiyip evine öyle geçiyor ya da dışarıdan sipariş verip evde televizyon karşısında atıştırıyor.”

“Çocuklarınızla birlikte mutfağa girin”

"Kanserden korunmak için ev yemeğine dönmemiz gerekiyor. Çocuklarınızla birlikte mutfağa girin, onlara örnek olun, birlikte yemek pişirin. Gelecek nesiller tencere yemeğinin ne olduğunu bilmeyecek, bu da hastalıkları arttıracak. En pahalı, en temiz olduğunu düşündüğünüz yerde bile, sonuçta sizin görmediğiniz malzemeler kullanılır. Bunların tazeliği ve hijyen açısından kalitesi şüpheli olabilir. Bunlar katkı maddeli, kimyasal aroma katkılı olabilir. Hazır gıdaların raf ömrünü uzatmak için eklenenler de sağlığınıza zarar verebilir. Elbette arada sırada dışarıda tencere ya da et yemekleri yiyebilirsiniz. Ancak öyle evler var ki, yemek pişmiyor. Standart haline gelmiş, entegre edilmiş, paketlenmiş ürünlerin tadına o kadar alıştık ki çocuklar evde mayalanmış yoğurdu yemez oldu. Dışarıdan kek almak yerine kendiniz yapın. İçine ne koyduğunuzu bilirsiniz. Yaş ve kuru meyveler koyarak dengeli bir kek yapmış olursunuz. Çocuklarınıza da evde yemek yapmayı öğretin. Birlikte mutfağa girin. Bir tür oyun gibi olsun. Yemedikleri sebze ve meyveleri sevdirmenin en güzel yoludur kendisinin pişirmesini sağlamak. Sebze, meyve, salata kanser türlerine karşı koruyucudur. "

“Nasıl pişirdiğiniz önemli”

"Soğanı ve sarımsağı yağda kavurmayın, bu iki değerli sebzeyi yakmayın. Aynı zamanda baharattan vazgeçmeyin. Yemeklerinize baharat ekleyin. Farklı baharatların tatlarını deneyin. Baharatı yemeğin başında değil pişirme süresinin sonunda, yemeği kapatırken ekleyin. Böylece besin değerini kaybetmesini önlersiniz.

Değişen hayat düzenimiz, sebze meyvenin eve daha az girmesi, daha az yemek pişmesi kansere davetiye çıkarıyor. Çabuk hazırlanan, hızlı pişen, alelacele yenen yemekler belki karın doyuruyor ancak içindeki katkı maddeleri, koruyucular, maliyeti düşürmek için seçilen merdiven altı ürünler bizi 'ne yediğini bilmez' insanlara dönüştürüyor.”

“Tencere yemeği önemli”

“Yemeğin tencerede pişmesi kadar, pişen tencerenin nitelikleri de önemlidir. Çelik, dökme demir, kaynağı belli topraktan yapılmış güveç kaplar kullanın. Bunları rendelenmiş sabun, Arap sabunu ve sert yüzeyli bir süngerle temizlemek yeterlidir. Güveç kaplar yıkandıktan sonra zeytinyağı ile sıvanmalıdır.”

“Ev yemeği en ekonomik yemektir”

Dışarıda yemek yemenin ekonomik olmadığının da altını çizen Doç. Dr. Özyaral, “Mevsim sebzeleri, sağlıklı yağlar, doğru miktarda et, süt, yoğurt yemeklerinizin içinde yer alsın. Hem kendi sağlığınız hem de elinizden yemek yiyenlerin sağlığını önemseyin. Alışverişinizi katkı maddesiz, koruyucu içermeyen gıda maddeleri ve taze sebze-meyveleri tercih ederek kendiniz yapın. Mutfağınıza girin ve pişirin. Mutfağa girmekten korkmayın. Hasta olmaktan korkun” diyerek sözlerini tamamladı. 

 

9.11.2016 - 23998



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]