Yüksek tansiyonu olan birisiyim. Fakat sürekli başımda bir ağrı var. Bu ağrı beynimi sarsan bir ağrı...

Yüksek tansiyonu olan birisiyim. Fakat sürekli başımda bir ağrı var. Bu ağrı beynimi sarsan bir ağrı. Bunun nedeni ne olabilir? Ayrıca el ve ayaklarımda da çok fazla şişmeler var. Bu hangi hastalığın belirtisi olabilir? İlginiz ve cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr Cevabı:

Baş ağrısına neden olan onlarca hastalıktan en sık görüleni gerilim tipi baş ağrısı denilen ağrılardır. Yani açıkçası yüzyılın hastalığı stresten kaynaklanan baş ağrıları… Kimi zaman neden başınızın ağrıdığını bilirsiniz.

Üzüntü yaratan somut bir neden vardır. Ancak çoğu zaman bir neden yok gibi gelir size. Başınızın çatlayacak gibi ağrıdığını hissettiğiniz zaman ağrının nedeni bilinçaltınızda sizi etkileyen sorunlarınızdır. Bu tip ağrılarda mekanizma ense ve omuz kaslarının gerilerek, yapıştıkları kafatasının arka bölümünde ağrı duyusuna yol açmalarıdır.

Ofiste çalışan, bütün gün bilgisayar başında ya da aynı pozisyonda oturarak iş yapan kişilerde de aynı mekanizmayla yine başın arka tarafında daha belirgin olan gerilim tipi baş ağrıları görülür. Elbette ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçlardan faydalanılabilir. Ancak diyelim ki ofistesiniz ve ağrı giderek daha rahatsız edici hale geldi. Bu durumda bazı öneriler işe yarayabilir:

Eğer masa başında çalışıyorsanız düzenli aralarla boyun egzersizi yapmalısınız. Bu, başı öne, arkaya, sağa, sola ve dairesel hareketlerle hareket ettirme şeklinde 10 defa tekrarlanmalı. Gerilim tipi baş ağrıları masajla rahatlar. Elinizle ense kaslarınızı yumuşatmaya çalışabilirsiniz.

Klima ve havalandırmadan kaynaklanan esintide kalmamalısınız. Eğer bu tip bir etken varsa masanızın pozisyonunu değiştirmelisiniz.

Zihinsel rahatlama için gözlerinizi kapatıp farklı bir mekan ve zamanda olduğunuzu düşünmek ya da sizi yaptığınız başka bir işi düşündürmeyecek zor bir zihinsel egzersiz yapmanız yararlı olabilir. Örn:12şer 550'den geriye saymak gibi... Mümkünse sıcak bir havlu ile (kalorifer üzerinde ısıtılabilir) ense bölgesine sıcak uygulaması da yararlı olabilir.

Elbette baş ağrısının birçok nedeni vardır. Bu nedenler arasında beyin tümörleri, kanamalar, yüksek tansiyon gibi ciddi hastalıklar da bulunmaktadır. Hangi ağrı tehlikeli;

Peki, Hangi Baş Ağrısı Ciddi Bir Hastalığın Belirtisidir?

Elbette süregelen baş ağrınızın ya da aniden ortaya çıkmış bir rahatsızlığın doktor tarafından değerlendirildikten sonra tedavisi en uygun olan yöntem. Ancak genel hatlarıyla eğer bir baş ağrısı ani başlıyor ve hayatınızda yaşadığınız en şiddetli baş ağrısı olarak tanımlanıyorsa, giderek kötüye gidiyorsa, ağrı kesici ilaçlara yanıt vermiyorsa acil olarak bir doktora başvurmanızda yarar var. Sıklıkla karşılaşılan yüksek tansiyona bağlı baş ağrıları genellikle zonklayıcıdır ve tansiyon ölçülerek kolayca tanı konabilir.

Sinüzit

Tüm bu baş ağrısı nedenlerini konuştuktan sonra sinüzitten bahsetmek istiyorum. Yazının başında da belirttiğim gibi sinüzit en sık baş ağrısı nedenlerinden biri değildir. Sonuna 'it' takısı alan diğer hastalıklar gibi sinüzit de iltihabi bir hastalığı tanımlar. Burada enfeksiyon sinüs denilen yüzün kemikleri içindeki hava boşluklarındadır.

Birçok kişi nezle olduğunda bu kadar bol burun akıntısının küçücük burundan nasıl geldiğini merak eder. Bu mucizenin sırrı sinüslerimizdir. Sinüsler her nefes alışımızda dışarıdan gelen havanın ısıtılması, nemlendirilmesi, yabancı maddelerden arındırılması gibi işlevleri mükemmellikle yaparlar. Sıklıkla nezle ve gribal enfeksiyonlar sonrasında havalanmaları bozulduğu için mikropların bu boşluklarda üremesiyle hastalanır ve sinüzit denen hastalığa neden olurlar.

Sinüzit, sinüslerin havalanması tam olarak azalmadan ve burunda ciddi bir tıkanıklık olmadan şiddetli ağrıya neden olmaz. Ancak normalde hava ile dolu olan boşluklarda enfeksiyona ait bir sıvı bulunduğundan yüz bölgesinde bir dolgunluk hissi, burunda kötü koku gibi ek bulgular eşlik edebilir. Sanıldığının aksine, akut sinüzit ilaç tedavisiyle iyileşebilen bir hastalıktır. Yani bir hastaya sinüzit tanısı konduğunda o kişi hayat boyu sinüzitim var dememeli ve tedavi sonrasında iyileştiğini doktoru tarafından teyit ettirmelidir. Özellikle akut sinüzit terimini kullandım. Çünkü kronik dediğimiz, uzun süreli sinüzitlerde durum oldukça farklıdır. Burada tedaviye cerrahi prosedürler eklenebilir.

Eskiden sinüzit ameliyatlarında yeniden hastalığın tekrarlama olasılığından bahsedilirdi. Ancak sinüzit tedavisinde endoskopik cerrahi yöntemlerinin rutin kullanımıyla bu tedaviler de kesin sonuca ulaşmakta ve hastalığın yeniden tekrarlama olasılığı son derece düşük oranlarda görülmektedir.

Sonuç olarak baş ağrısı birçok hastalığın ortak bulgusudur. Ancak en sık görülen gerilim tipi baş ağrılarının stres ve çalışma koşullarından kaynaklandığını düşünürsek, kişisel çabalarla bile sık karşılaşılan bu sorunu mümkün olduğunca azaltabiliriz. Migren ağrıları da baş ağrıları arasında önemli bir yer tutar ve bu tip ağrılarda sıklıkla yarım baş ağrısı, ailesel yatkınlık, ağrı öncesi haberci bulgular gibi ek bulgular vardır.

Bu tavsiyeler, genel bilgilerdir. Fakat unutmayınız ki, özel rahatsızlığınız için en iyi tavsiye, şikâyetlerinizi dinleyen ve sizi muayene eden doktorunuzun tavsiyesidir.

Bu cevap sizi memnun etti mi?

       

İlgili Diğer Sorular
Soruyla İlgili Yazılar

'Hipertansiyon, kalp ve damar sistemini etkiliyor'
Hipertansiyon her yıl 10 milyon cana mal oluyor
Hipertansiyon her yıl 10 milyon cana mal oluyor
Yüksek tansiyona ne iyi gelir?
Yüksek tansiyona ne iyi gelir?
Beyin hastalıklarında uyarıcı baş ağrısı
Beyin hastalıklarında uyarıcı baş ağrısı
Pandemide baş ağrısı 2 kat arttı
Pandemide baş ağrısı 2 kat arttı
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]