Uzun bir hayat sürmek için sağlıklı ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzı haline dönüştürmemiz şart. Sağlıklı ve dengeli beslenme de besinlerin yeterli ve dengeli bir şekilde, 6 öğünde yani 3 ana ve 3 ara öğünde alınmasıyla gerçekleşir. Ana öğünlerimizi aksatmadığımız halde genellikle ara öğünleri hep atları. Bunun sebepleri de ara öğün nedir, neden bu kadar önemlidir, ara öğünlerde ne yenir, aralarda da yemek yenildiğinde daha fazla kilo alınmaz mı gibi soruların kafamızı karıştırmasıdır.
Ara öğünler kan şekerinin düşmesi ile meydana gelen büyük açlık hissini engeller. Normal bir öğünden yaklaşık 2-3 saat sonra kan şekeri düşmeye başlar, kişiler kendilerini tekrar aç hissetmeye ve yeni bir öğün ihtiyacı duymaya başlarlar ve bu açlık hissiyle buzdolabının kapağını açıp önlerine ne geldiyse yerler.
Fakat öğününden yaklaşık 1,30-2 saat sonra meyve, galeta ya da kuru yemişlerin tüketildiği bir ara öğün kişinin hem çabuk acıkmasını önler hem de bir sonraki öğünde çok fazla kalori almamasını sağlar. Ayrıca ara öğün yapan kişide sık beslenme alışkanlık haline geldiği için metabolizma hızı da artar. Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı hızlanır.
Ara öğün yaparken seçilecek besinler de çok önemlidir. Şekerli yiyecek ve içeceklerden, yapay gıdalardan ve genel olarak endüstriyel şeker ve tuzdan uzak durulmalıdır. Ara öğünlerde bu tür besinleri tüketmek kilo almamıza neden olur.
Aynı zamanda tek başına şekerli besinleri tüketmek, kan şekerinde ani yükselmelere ve sonrasında ani düşüşlere sebep olacaktır. Bu yüzden karbonhidrat içeren besinlerin yanında protein kaynağı olan süt, yoğurt , peynir gibi besinleri tüketmenin faydası vardır.
Ara öğünlerimiz için 100-200 kalori arasında enerjiye sahip sağlıklı besinler seçersek hem kilo kontrolümüzü sağlamış oluruz hem de kan şekerimiz belirli sınırlarda kalır.
Ara öğünümüzde tüketmek için posa içeriği yüksek besinler ilk tercihimiz olmalıdır. Bu besinler midede daha uzun süre kalarak tokluk hissini uzattığı gibi kalp damar ve sindirim sistemimizin sağlığı için de oldukça önemlidir. Posalı besinlere, kabuğu soyulmamış meyveler, çiğ sebzeler, tam tahıl ürünleri örnek verebiliriz.
Sağlıklı Ara Öğün Önerileri;
- İki adet kuru incir ve iki ceviz içi,
- Bir armut (kabuklu) ve bir kutu light yoğurt,
- Bir kepekli galeta ve bir ayran,
- Bir dilim kepekli ekmek ve bir kibrit kutusu az yağlı beyaz peynir (isterseniz üzerine bir tutam kekik ekleyip fırına verebilirsiniz),
- 1 adet meyve,
- 3 adet diyet bisküvi ve bir fincan şekersiz açık çay,
- Bir kase salata (yağsız), bir bardak ayran ve bir ince dilim çavdar ekmeği,
- Bir kase yoğurt içine iki yemek kaşığı müsli ile,
- İki ince dilim tam tahıllı ekmek, bir ince dilim az yağlı beyaz peynir, domates ve biber dilimleriyle yapılmış sandviç,
- 1 çay bardağı leblebi ve 15 adet kuru üzüm,
- 1 su bardağı kefir ,
- 1 kutu probiyotik yoğurt.
Hayatta en önemli şeyin sağlığınız olduğunu unutmayın! Ara öğün yapmak da sizi sağlıklı, güzel ve formda tutacaktır. Ara öğünlerinizi yapmayı ihmal etmeyin!
26.1.2011 - 4680
|