Bütün hastalıkların ana nedeni

Kalp krizi, şeker ve kanser gibi hastalıkların temelinde; doymuş yağlar, tuz ve sofra şekeri yatıyor.

Bütün hastalıkların ana nedeni

Tuzu ve şekeri sofranızdan kaldırın, zeytinyağı kullanın ve bol bol yürüyüş yapın.


Yediğiniz yiyeceklerin herhangi bir hastalığa zemin hazırlayabildiğini biliyor musunuz? Araştırmalar, sağlıksız bir beslenme ve yaşam biçiminin hastalık oluşmasında yüzde 50 oranında etkili olduğunu bildiriyor. Sağlık açısından 2020 yılı öngörülerini değerlendirdiğimde; ülkelerde görülen ölümlerin yüzde 75'inin kalp krizi, yüzde 71'inin istemik kalp hastalıkları ve yüzde 70'inin de diyabete bağlı olacağını görüyorum. Doymuş yağlar, tuz ve sofra şekeri; hastalıkların temel sebebini oluşturuyor. Bugün dört önemli hastalıkta yaşam şekli ve beslenme açısından neler yapmalıyız konusunu ele alacağım: 

 DİYABETLİ OLMAMAK İÇİN: 

Şu anda dünyada 150 milyon diyabetli hastanın olduğu tahmin ediliyor. 2025 yılında hasta sayısının iki katına çıkması bekleniyor. Diyabetten korunmak için ilk yapılması gereken; beslenmede doymuş yağlar olan tereyağı, kuyruk yağı, hindi-tavuk-balığın derisi ve şarküteri ürünlerini mutfaktan çıkarmak. İkinci önemli beslenme ilkesi ise mutlaka az miktarda olacak şekilde zeytinyağı ve ayçiçek yağını gün içinde tüketiminin sağlanması olmalıdır. Karın iç ve çevresinde yağlanma varsa kilo verilmeli, haftada en az beş kere en az 45 dakika orta tempolu yürüyüş yapılmalı ve alkol tüketimine son verilmelidir. 

 KALP HASTASI OLMAMAK İÇİN: 

Kalp hastalıklarında hareketsiz yaşam, sigara kullanımı ve sağlıksız beslenme ana bileşen olarak nitelendirilmektedir. Eğer ileriki yaşlarda kalp hastası olmak istemiyorsanız, sigara kullanmayı bırakmalı ve düzenli yürüyüş yapmaya başlamalısınız. Egzersiz olarak haftada en az dört kere 60 dakika olacak şekilde plan yapmanız önemli. Beyin damarlarında hasar ve kalpte yorgunluk tansiyona da bağlı olduğu için yediğiniz yiyeceklere çok dikkat etmek durumundasınız. Dünya Sağlık Örgütü, dünyada olan ölümlerin yaklaşık yüzde 8'inin yüksek kolesterolden kaynaklandığını belirtmektedir. Kalp hastalığından korunmak için miristik ve palmitik asit içeren yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bu besinlerin başında tereyağı, kuyruk yağı, kırmızı ette bulunan beyaz kısımlar, tam yağlı süt ürünleri ve krema gelmektedir. İlk iş; az yağlı süt ürünlerine geçmek ve kırmızı eti ayda birden fazla yememeye özen göstermek gerekiyor. Tuzu sofralardan kaldırıp onun yerine baharatlarla yiyecekleri lezzetlendirmenin en sağlıklısı olduğunu unutmayın. 





 KANSER HASTASI OLMAMAK İÇİN: 

Kanserin, gelişmekte olan ülkeler için en tehlikeli hastalıkların başında geleceği ve 2020 yılında yüzde 73 oranında artış göstereceği öngörülmektedir. Bazı kanser türlerinin nedeninin başında aşırı kilo ve hareketsiz bir yaşamın geldiği bildirilmektedir. Öncelikle sağlıklı vücut ağırlığında olmak ve düzenli fiziksel aktivite yapmak gerekir ki; bu durum üçte bir oranında kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. Öncelikle küflü sebze, meyve, peynir, ekmek ve baharatlardan uzak durun. Çünkü aflatoksinler, karaciğer kanserine yakalanmanızda birebir etkendir. Tuzlu yiyecek tüketme alışkanlığı mide kanseri, işlenmiş etlerin sık tüketimi de kolon kanseri için en önemli risk etmenidir. Hayvansal yağlar kansere davetiye çıkaran en tehlikeli yiyeceklerdir. Yağlı etler, kuyruk yağı, krema ve tereyağı birçok kanser türü için sakıncalı yiyecekler arasındadır. 

 OSTEOPOROZ OLMAMAK İÇİN: 

Osteoporoz, kemik dokusunda azalma ve yapısal bozukluğa bağlı kemik kırılmalarında artma demektir. Sadece yaşlanma değil, sağlıksız yaşam ve beslenme de osteoporozun daha erken yaşlarda görülmesine neden olabilir. Özellikle kalça kemiğinde kırılmanın yaygın görüldüğü yaşlı nüfusun 2050 yılında dört misli daha fazla olacağı öngörülmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla kalça kırıkları yüzde 75 daha fazla görülmektedir. Çok zayıf olmayın. Çünkü kemikleri koruyacak yağ dokunuz yoksa kemiklerde kırılma daha kolaylaşmakta, kalça üzerine düşme bile her yaşta kırılmayı hızlandırmaktadır. Fazla ve sık alkol içimi kemiklerin yapısında bozulmaya neden olan etmenlerden diğer en önemli faktördür. Çok fazla proteinli diyetleri sık uygulayarak zayıflama, çok tuzlu yemek yeme ve aktivite yapmama; kemik dokusunu azaltır ve osteoporozu tetikler. 

22.10.2014 - 15587



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]