Cep Telefonu Kaza Yaptırıyor!

Şaşırtıcı bir şekilde, her dört araba kazasından biri artık cep telefonu kullanan sürücülerden kaynaklanıyor.

Cep Telefonu Kaza Yaptırıyor!

Araba kullanma ve cep telefonu kullanımı üzerine yapılan son bilimsel araştımalar insan beyninin fazla yükle dolduğunu ve bu tarz çoklu görevlerle başa çıkamadığını gösteriyor. Yolda olanlara tepki verme süresi büyük ölçüde azalıyor ve beynin göz önüne olan şeyi göremediği “algı körlüğü” oluşur.


Biriken dikkatsiz sürüş istatistikleri gerçekten korkutucu;


2008 yılında araba kazalarında yarım milyondan fazla kişi dikkati dağılan sürücüler yüzünden yaralandı ve bu sürücülerin çoğu cep telefonuyla konuşuyor veya mesajlaşıyordu. Yaklaşık 6 bin ölüm sonuçlandı.


AAA Vakfı (Foundation For Traffic safety- Trafik Güvenliği Vakfı)2009 yılında, sürücülerin %95’inin cep telefonuyla mesajlaşmanın veya eposta yollamanın güvensiz olduğuna inandığını ancak 5’te 1’inin bunu bile bile yaptığını kabul ettiğini bildirdi. Gençlerde bu rakam 2’de 1’den fazlasına fırlıyor.


Utah Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, araba kullanırken mesajlaşmak kaza riskini 8 kat artırıyor; bu da sarhoşken kaza yapma riskininin iki katı kadar. Virginal Tech Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre ise araba kullanırken mesajlaşmak sürücünün reaksiyonlarını %35, direksiyon hakimiyetini ise %91 oranına kadar azaltıyor.


Mesajlaşarak Araba Kullanma ve Nöroloji Bilimi


Nörologlar kablosuz teknolojinin sürücülerin dikkatini nasıl dağıttığını araştırırken, beynin çok önemli rollere sahip iki bölümünü tanımladılar:  dorsolateral prefrontal korteks ve arka parietal korteks.


Beynin ön lobundaki bölge olan dorsolateral prefrontal korteks (DLPFK), aynı anda yapmaya çalıştığınız görevler arasında geçiş yaparken dikkatin sürdürülmesi ve yönlendirilmesinde önemli rol oynar. Mevcut araştırmalar mesajlaşarak araba kullanmanın, DLPFK’nin çoklu görevler arasında dikkati sürdürme yetisini etkilediğini gösteriyor. Böylece yoldaki olaylara karşı çok daha yavaş tepki verir hale geliyorsunuz ve bu da genellikle tehlikeli sonuçlara yol açıyor.


Arka parietal korteks özellikle üç boyutlu algıda önemlidir. Mesajlaşırken ve araba kullanırken beynin bu kısmı algısal aşırı yüklemeye maruz kalır. Araba kullanmak, bir dur işaretinin ne kadar uzakta olduğunu algılamak gibi üç boyutlu algılama uygulanmasını gerektirir. Telefonla konuşmak veya mesajlaşmak da özellikle konuşma yol tarifi içeriyorsa veya birine belli bir yer tarif ediyorsa genellikle üç boyutlu algılama içerir. Arka parietal korteks böyle durumlarda fazla dayanabileceğinden fazla işle yüklenir ve üç boyutlu algılama önemli ölçüde zarar görür.


Nörologlar sadece çok az kişinin direksiyon başında güvenli bir biçimde birden fazla görevle başa çıkabilecek seçkin beyin gücüne sahip olduğunu belirtiyor. %98’imiz bu incelikli özelliğe sahip değiliz.


Utah Üniversitesi’nde bilişsel nörolog olan ve on yıldan fazla süredir beynin fonksiyonları ve çoklu görev yapmasını araştıran Dr. David Strayer, “Hem telefonla konuşup hem de emniyetle araba kullanabilen insanları bulup bulamayacağımıza baktık.” dedi. 


Araştırmasının bir parçası olarak Dr. Strayer sürücülerin çoklu görev kabiliyetlerini test etmek amacıyla onları bir simülatöre koydu. “Yetenekli bir avcı uçağı pilotu kadar hünerli olabilecek sadece %2’lik bir oran var. Ancak, hala hem mesajlaşıp hem de güveli bir şekilde araba kullanabilen kimseyi bulamadık” diye belirtti.


Bazı devletler el bağlantısız aygıtlarla konuşmayı sağlayan kanunlar çıkardı. Ancak Dr. Strayes bu aygıtlarda hiç bir güvenlik avantajı göremediklerini ve bu kanunların bir avantajı olup olmadığına baktıklarında ölümleri azaltmada hiç bir etkisi olmadığını söyledi.


Seyir halindeki herkese cep telefonlarını kapatmak zorunda bırakacak bir uyarının yapılma gerekliliği su götürmez şekilde kanıtlanmıştır.


Dr. Mehmet Öz

 

27.6.2011 - 8515

Prof.Dr. Mehmet Öz


Prof.Dr. Mehmet Öz'ün Yazdığı Tüm Makaleler
Prof.Dr. Mehmet Öz'ün Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Gebelikte tarama testlerini ihmal etmeyin
Gebelikte tarama testlerini ihmal etmeyin
Doğuştan vajinası yoktu şimdi annelik hayali kuruyor
Doğuştan vajinası yoktu şimdi annelik hayali kuruyor
Gebelere tarama testlerini ruhsatlı merkezlerde yaptırmaları uyarısı
Gebelere tarama testlerini ruhsatlı merkezlerde yaptırmaları uyarısı
Vücuda kesik açmadan ameliyat
Vücuda kesik açmadan ameliyat
'Çikolata kisti' hastalığında tıbbi tedavi önemli
Konuyla İlgili Sorular

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]