G�da Sat�n Al�rken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Amerikan Hastanesi, Beslenme ve Diyet B�l�m� Uzman Diyetisyen Tu��e Aytulu g�dalar� sat�n al�rken ilk �nce son kullanma tarihlerine ve ambalaj�n�n zarar g�rmemi� olmas�na dikkat etmek gerekti�ini vurguluyor.

Gýda Satýn Alýrken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ya�am�m�z�n devam� i�in �nem ta��yan g�da maddelerini sat�n al�rken ya da saklarken gerekli �nemi g�steriyor muyuz? Besinlerin sat�n al�nmas�ndan haz�rlanmas� ve pi�irilmesine kadar ge�en her a�amada amac�n hem besinin hijyenini sa�lamak hem de besin de�erini korumak gerekti�ini biliyor muydunuz?


T�m g�dalar� sat�n al�rken ilk �nce son kullanma tarihlerine ve ambalaj�n�n zarar g�rmemi� olmas�na dikkat etmek gerekiyor.


Sat�nalmada dikkat edilecek p�f noktalar



  • T�m g�dalar� sat�n al�rken son kullanma tarihi, ambalaj�n�n zarar g�rmemi� olmas� gibi �zelliklerine bak�larak sat�n al�nmal�d�r.

  • Ekmek ve benzeri g�dalar� sat�n al�rken ambalaj i�inde olanlar� tercih etmek daha g�venlidir.

  • Patates al�rken ye�illenmemi�, yar�k ve �atlaklar� olmayanlarin tercih edilmesi gerekir.

  • Pastorize olmayan s�tten yap�lm�� peynir t�ketilmemelidir. Bu nedenle a��k peynirler yerine kapal� kutularda sat�lanlar� almak daha g�venli olacakt�r.

  • S�t, haz�r meyve suyu sat�n al�rken UHT (Ultra High Temperature) y�ntemi ile paketlenen Tetra Pak kutuda olanlar tercih edilmelidir. Bu �r�nler besin de�erini daha az kaybetmi� olanlard�r ve kullan�lan y�ntem hijyenik olarak en g�venilir teknolojiyle haz�rlan�p paketlenen y�ntemdir.

  • �yi pi�memi� et �r�nlerinin t�ketimi baz� mikroorganizmalar�n bula�mas� a��s�ndan olduk�a riskli ve tehlikelidir.

  • Plastik kaplarda saklanan asitli g�dalar , i�inde bulunduklar� kaplarla temas ederek zararl� maddelerin besinin i�ine ge�mesine neden olabilir.�rne�in tur�u , portakal suyu gibi g�dalar plastik kaplarda saklanmamal�d�r.


Diyet �r�nlerin sat�n al�nmas�nda dikkat edilecek p�f noktalar


T�m d�nyada oldu�u gibi T�rkiye’de de �i�manl���n ve buna ba�l� olarak olu�an hastal�klar�n giderek artmas�yla d���k kalorili �r�nlere olan talep artm��t�r. T�keticiler bu �r�nleri kullan�rken �zerinde ‘light, %0 ya�l�, diyet, �ekersiz’gibi ibareler g�rmektedirler.


Bir �r�n�n light olmas� veya �ekersiz olmas� o �r�n�n kalorisinin d���k oldu�unu g�stermez. Bir �r�n�n light olmas� bu �r�n�n ya��n�n veya kalorisinin azalt�lm�� oldu�u anlam�na gelir.Ancak ya�� azalt�lm�� �r�n mutlaka d���k kalorili olmak zorunda de�ildir.


��nk� �r�n�n ya��n�n azalt�lmas� i�lemi s�ras�nda ya�� azalt�l�rken di�er besin ��elerinin i�eri�i artabilir. Kar��t�r�lan di�er bir konu ise �zerinde diyet yazan �r�nlerin kalorisiz olup istenildi�i kadar yenilebilece�i d���ncesidir. Oysa bu m�mk�n de�ildir; diyet bisk�vi olarak sat�lan �r�nler markas�na g�re farkl�l�k g�stermekle beraber ortalama olarak 2-3 adet diyet bisk�vinin kalorisi 1 dilim ekmekteki kaloriye e�ittir.


Diyabet hastalar� i�in piyasada ‘diyabetik’etiketi ile sat�lan �r�nlerde �eker yerine yapay tatland�r�c�lar kullan�lmaktad�r. Bunlar�n ya� miktarlar� azalt�lm�� olmayabilir. Bu durumda zay�flama diyetlerinde kullan�m� uygun olmayacakt�r.


Bu �r�nlerin piyasadaki yeri ka��n�lmazd�r.Ayr�ca artan hastal�klarla birlikte bu �r�n �e�itleri hayat�m�zda yer almal�d�r. Ancak �r�n�n �zerinde �r�n hakk�nda daha ayr�nt�l� bilgiler i�eren etiketler bulunmal�d�r. Bu, hem �r�n�n daha g�venilir olmas�n� hem de �r�nden daha verimli bir �ekilde yararlanmay� sa�layacakt�r.


Bununla birlikte bu �r�nlerin diyetisyenler ve g�da m�hendisleri gibi uzmanlar�n yer ald��� belirli kurulu�lar taraf�ndan kontrol edilmesi ve denetlenmesi gereklidir.


Etiketlerin Anlamlar�



  • Diyabetik: �eker yerine tatland�r�c� ile haz�rlanm�� �r�nlerdir .�r�n�n ya�� ve kalorisinde azalma olmayabilir.

  • Light:Ya�� %40 azalt�lm�� �r�n veya kalorisi %25 azalt�lm�� anlam�ndad�r.

  • Diyet:Kalorisi azalt�lm��t�r ancak i�inde �eker bulunabilir.


Piyasada bulunan bu t�r �r�nlerin baz�lar� �lkemize yurt d���ndan ithal edilerek gelmektedir. Yurt d���nda bu �r�nlerin yap�m a�amas�ndan etiketlenmesi ve sunumuna kadar ge�en t�m s�re�ler profesy�nelce y�r�t�lmekte ve denetimler belirli kurulu�larca yap�lmaktad�r.


Bu �r�nlerde bulunan etiketlerde t�keticiyi ayd�nlat�c� ve besinin i�eri�i ile ilgili her t�rl� bilgi bulunmaktad�r. Ancak �lkemize giri�i s�ras�nda bu etiketlerin baz�lar� T�rk�eye �evrilmekte baz�lar� ise �evrilmemektedir. Bu noktada t�keticilerin bilgi edinmelerini zorla�maktad�r


G�dalar� saklarken dikkat edilecek p�f noktalar



  • Pi�mi� g�dalar buzdolab�nda saklan�rken raf�n en �st�nde saklanmal�d�r. Bu sayede �i� ve mikrop bar�nd�rabilecek olan g�dalardan pi�mi� g�dan�n i�ine suyunun akmas� engellenmi� olur.�zellikle �i� et/tavuk gibi g�dalar dolapta saklan�rken ya da ��zd�r�l�rken dolab�n en alt b�l�m�nde veya ��zd�rme b�l�mlerinde bekletilmelidir.

  • Ya�lar serin, ���ks�z ortamda saklanmal�d�r.

  • Yumurta buzdolab�nda y�kanmadan saklan�rsa besin de�erini korumu� olur. Ancak kullan�mdan hemen �nce d�� y�zeyi iyice y�kanmal�d�r.

  • G�dalar� a��kta saklarken s�cakl�k ve neme dikkat edilmelidir. �rne�in patates ayd�nl�kta ye�illenir. Bu nedenle serin, kuru ve ���ks�z bir dolapta saklanmal�d�r. Ekmek iki g�nden fazla saklanacaksa a��kta de�il ,buzdolab�nda saklanmal�d�r.


Haz�rlama ve pi�irmede besin de�erini art�r�c� baz� �neriler



  • Hamuru mayaland�rmak besin de�erini artt�r�r.

  • Beyaz un yerine tam bu�day unu besin de�eri olarak daha y�ksektir.

  • �eker yerine pekmez kullan�m� haz�rlanan g�dan�n besin de�erini artt�r�r.

  • Kurubaklagiller iyi pi�irilirse besin de�eri artar.

  • Ekmek �ok k�zart�l�rsa besin de�eri azal�r.

  • Sebzeler kavrulur veya ha�lan�p suyu d�k�l�rse besin de�eri azal�r

  • Yo�urdun ye�il suyu at�lmamal�d�r. ��nk� riboflavinden (B2 vitamini) zengindir.Yo�urt t�ketilmeden hemen �nce kar��t�r�labilir ya da kek, po�a�a gibi g�dalar haz�rlan�rken kullan�labilir.

  • Taze meyve sular� ve do�ranm�� sebzeler a��kta b�rak�l�rsa veya hemen t�ketilmezse besin de�eri azal�r.

  • G�dalar�n temel olarak en iyi pi�irme �ekli kavrulmadan ve k�s�k ate�te pi�irilmesidir. Besin de�erini kaybetmemesi i�in kavrulmamas�, k�zart�lmamas� gerekir.


 

14.8.2010 - 1926



G�da Sat�n Al�rken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Konusunda Ziyaret�i G�r��leri

dedi ki;
2.10.2010

�lgili Di�er Yaz�lar
Þeker Bayramýna Özel Diyet
�eker Bayram�na �zel Diyet
Ýlaç kullanýrken tüketilen besinlere dikkat
�la� kullan�rken t�ketilen besinlere dikkat
Yazýn tüketilen içeceklere dikkat: Aþýrý sýcak vücutta elektrolit kaybýna yol açýyor
Yaz�n t�ketilen i�eceklere dikkat: A��r� s�cak v�cutta elektrolit kayb�na yol a��yor
Diyabet hastalarýna dondurma yerken porsiyon uyarýsý
Diyabet hastalar�na dondurma yerken porsiyon uyar�s�
A� kalarak kilo vermeye �al��mak hastal�klara davetiye ��kar�yor
Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]