Güneşin Cildime Zarar Verdiğini Nasıl Anlarım?

Bazı insanlar güneşlenmeyi sever ve bronzken daha iyi göründüklerine inanırlar. Peki güneş ne zaman zararlı olmaya başlar?

Güneşin Cildime Zarar Verdiğini Nasıl Anlarım?

Yeteri kadar güneşte kalmak aslında sağlığımız için iyidir. Sahip olmanız gereken besin maddelerinin bazılarını oluşturur. Asıl sorun şu ki, ne zaman durmamız gerektiğini bilmiyoruz. Herkesin biraz güneşe çıkmaya ihtiyacı vardır. Ben, günde 15-20 dakikaya kadar güneşte kalmayı öneriyorum. Yeteri kadar güneş ışığı olmadan vücut, kanserden ve olası yüksek kolesterolden korumaya yardımcı D vitaminini yeterli miktarda biriktiremez.


Güneş, kolesterolü D vitaminine dönüştürür, böylece vücut kolesterolü yükseltmek için yeteri kadar güneş almadığında bunu anlar yani en azından biraz da olsa D vitaminine dönüştürülecek kadar kolesterol bulunur. Bazı insanlar, güneş görmediği için depresyona girdikleri anlamına gelen mevsim değişikliklerine bağlı depresyon yaşar. Ölçülü şekilde güneşte kalmanın yararları var elbet, ama saatlerce güneşlenmek ciddi bir sağlık riski oluşturur. Korunma olmadan güneşin zararlı ultraviyole ışınları direk olarak cildinize nüfuz edip güneş yanıkları, cilt kanseri ve kırışıklığa neden olabilir.


Güneş kremleri cildinizi güneşin zararlı ışınlarına karşı bir kalkan görevi görür. Güneş kremi kutusunda yazan Güneş Koruma Faktörü (SPF), güneş yanıklarına neden olan UVB ışınlarını ne kadar engellediğine dayanılarak yazılır. Ben en az 15 faktörlü güneş kremi kullanmanızı öneriyorum. Birçok güneş kremi aynı zamanda derinin derinliklerine nüfuz ederek kırışıklık ve kansere neden olan zararlı UVA ışınlarına karşı da koruma sağlar.


Güneş Koruma Faktörü (SPF), UVA ışınlarından değil, UVB ışınlarından korumayı temsil eder ve bu faktör, kremin size ikisine birden koruma sağladığını göstermez. Koyu tenli kişiler bir tür doğal SPF’ye sahip gibidir. Güneşe fazla maruz kalmak önemli besinleri ve vücudun ihtiyaç duyduğu diğer maddeleri etkisiz hale getirebilir ve daha koyu tenli kişilerdeki melanin onları bu kayıptan korur. Siyahi kişiler çok fazla güneş gördükleri için kendilerini korumaya doğuştan uygundurlar.


Ben güneşin zararlarının 20 yaşından önce etkisini göstermeye başladığını düşünüyorum bu yüzden çocukları güneşe fazla maruz bırakmamak çok önemlidir. Benim pratik çözümüm dışarı çıktığınızda gölgenizin kendinizden büyük olmasıdır bu da güneşin doğduğu veya battığı anlamına gelir. Sık sık güneş kremi sürmeyi unutmayın.


Cilt kanserinin başlıca üç türü vardır: bazal hücre, yassı hücre ve melanom. Hepsi farklı hücre türlerinden oluşur ve farklı huyları vardır. Bazal hücreler ve yassı hücreler derinin dış tabakasıyla sınırlıdır yani lokal olarak nüfuz ederler. Bunlar, kanserli büyümenin alınmasıyla tedavi edilebilir kanser türleridir. Bu iki cilt kanseri, güneşe maruz kalmayla bağlantılıdır. Ölüm riskiyle en çok bağdaştırılan cilt kanseri melanom ise en çok yayılan türdür ve etrafa sıçrar. Güneşe maruz kalmayla bağdaştırılmaz.


 


 

7.9.2011 2 - 10009

Prof.Dr. Mehmet Öz


Prof.Dr. Mehmet Öz'ün Yazdığı Tüm Makaleler
Prof.Dr. Mehmet Öz'ün Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Güneşin zararlı etkilerine karşı önleminizi alın
Güneşin zararlı etkilerine karşı önleminizi alın
Cilt tipine uygun güneş kremi uyarısı
Cilt tipine uygun güneş kremi uyarısı
Kozmetik Ürünlerin Vücudumuza Ne Yaptığının Farkında Mısınız ?
Kozmetik Ürünlerin Vücudumuza Ne Yaptığının Farkında Mısınız ?
Karadutla Yaşlanmayı Geciktirin
Karadutla Yaşlanmayı Geciktirin
Sivilceden Kurtulmanın En Basit Yolu
Sivilceden Kurtulmanın En Basit Yolu
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]