Hipertansiyon Kardiyak Ölümler ve Tuz

Uzm. Dr. Kadir Gökhan ATILGAN, tuz kullanımının azaltılmasının hipertansiyon ve kardiyovasküler ölümleri azalttığını söyledi.

Hipertansiyon Kardiyak Ölümler ve Tuz

Tuz ağız tadının vazgeçilmezi, kimilerimiz için ise olmazsa olmaz denecek kadar önemlidir. Vücut su dengemiz için önemli görevi olan sodyum, tuzun sadece bir kısmını oluşturmaktadır. Birkaç yıl öncesine kadar hipertansiyon ve kardiyovasküler ölümler dediğimiz infarktüs , inme gibi klinik tablolarda azalma için sodyum kısıtlaması önemli olduğu belirtilirken Amerika orijinli Journal of Hypertension dergisinde yer alan Rod S. Taylor ve arkadaşlarının yaptığı meta-analiz değerlendir-meleri sonucunda hipertansiyon ve kalp hastalıklarına bağlı ölümler için sadece sodyum kısıtlaması değil tuz kullanımlarının kısıtlamasının mortaliteye büyük ölçüde azalma yönünde katkısı olduğunu göstermiştir. Meta analize alınan 7 çalışmanın: 3'ü normotansifler, 2'si hipertansifler, 1 çalışma hipertansif ve normotansiflerin karma olduğu grup ve 1 grupta kalp yetmezlikli hastaları barındırmakta idi.

Hipertansif hastalarımız tuz kısıtlamaları konusunda dikkat ettiklerini belirtirken poliklinik sorgulamalarında gördüğümüz, yemeğe kendilerinin hiç tuz atmadığı yönündedir. Bunun yanında turşudan, tuzu alınmamış zeytin veya peynirden, salamura gıdalardan, ev yapımı salçalardan, normal ekmekten, baharatlardan aldığı tuzu hiç kimse belirtmek istememektedir veya farkında değildir. Nefroloji polikliniklerinin ağırlıklı hasta grubu olan böbrek yetmezlikli normotansif ya da hipertansif hastalarımızda bu duruma sıkça rastlanmaktadır. Türk Nefroloji Derneği himayesinde yürütülen Saltürk çalışmasında Türkiye'de tuz tüketimi değerlendirildiğinde günlük tuz tüketimi ortalamamız 17gr/gün düzeyindedir. Eşlik eden klinik olsun olmasın hipertansif hastalara önerilen tuz miktarı 6gr/gündür. Bir diğer tuz kaynağı olarak kalp yetmezliği hastalarında veya böbrek yetmezliği olmayan hipertansif hastalarda gördüğümüz günlük hayatımızda adı diyet tuz olarak bilinen potasyum ağırlıklı tuzlardır. Artık bu tuzların kullanımınıda yeni yapılan çalışmalar ve meta analizler ışığında böbrek hastası olsun veya olmasın önermemekteyiz.

Bir diğer sıkça bizlere sorulan soru ise Himalaya Tuzu, kaya tuzu kullanımının nasıl etki edeceği yönündedir. Anlattığımız Amerika ve Türkiye çalışmaları ışığında bizim için tüm tuzlardan eşit derecede uzak durmamız gerektiğidir. Taze sebze ve meyvelerden karşıladığımız tuz oranı yaklaşık 6gr/günü bulmaktadır. Yemeklerimize atmadığımız, sofralarımızda bulundurmadığımız tuzdan hiçbir kaybımız olmayacaktır.

26.2.2013 - 12117



İlgili Diğer Yazılar
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?
Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?

 

[Hata Bildir]