Kadınların Herkesten Sakladığı 3 Hastalık!

Ailemiz, arkadaşlarımız, meslektaşlarımızla kireçlenme, kolesterol seviyemiz hakkında konuşuyoruz da iş bunlar kadar yaygın olan bazı hastalıklara gelince neden ağzımızı açmıyoruz?

Kadınların Herkesten Sakladığı 3 Hastalık!

İdrar Kaçırma


40 yaşın üzerindeki her 4 kadından biri üriner inkontinanstan (idrar kaçırma) muzdarip ve çoğu bundan bahsetmeye utanıyor. İster çok güldüğünüz zaman kaçan küçük bir sızıntı, ister banyoya ulaşana kadar tutamama veya idrarın düzgün bir akış yerine fışkırması olsun, birçok kadın bu yüksek oranda tedavi edilebilir hastalık yüzünden boş yere sıkıntı çekiyor. İşin gerçeği şu ki, 12 kadından yalnızca 1’i tedaviye başvuruyor ve %80 gibi bir kısmı tamamen tedavi edilebiliyor.


Başınıza Gelebilecekler


Stres Tipi İnkontinans: Bir öksürük, hapşuruk veya ağır bir şey kaldırma gibi diğer fiziksel çabalarla meydana gelen bir sızıntıdır. Pelvis tabanınız (üreme sisteminizi destekleyen kaslardan oluşur) güçsüzse, günlük karın iç basıncının arttığı durumlarda idrar yolunu kapalı tutamaz. Bu özellikle doğum yapmış kadınlarda yaygındır ve önemsiz bir sıkıntıdan ped takmayı gerektirmeye kadar çeşitlilik gösterebilir.


Sıkışma Tipi İnkontinans: Artmış mesane aktivitesi de denilen bu durumda kadınlar acil idrara gitme hissi duymakta ve tuvalete yetişemeyip idrar kaçırmaktadırlar. Bu tipte idrar kaçırma durumunda idrar torbanız aşırı kasılarak size yalnızca küçük bir uyarıda bulunur ve utanç verici durumlara yol açar. Üriner enfeksiyon, bağırsak problemleri, felç, Parkinson, Alzheimer ve diğer nörolojik durumlar gibi birçok etken sıkışma tipi idrar kaçırmaya neden olabilir. Eğer başka bir nedeni yoksa idrar torbasının kasılması veya gevşemesini sağlayan kasların koordineli çalışmaması sonucunda ortaya çıkmış demektir.


Karışık Tip İnkontinans: Stres tip ve sıkışma tipi inkontinansın her ikisinin de birlikte görüldüğü idrar kaçırmalarıdır. Doktorlar asıl nedeninden emin değillerdir.


İdrar Yaparken Püskürtme: Bazı kadınlar için zorluk tuvalete gittiklerinde değil, vücut idrarı boşaltırken ortaya çıkar. Normal bir akış içinde tuvalete akmak yerine, kıyafetleri veya hatta banyoyu ıslatacak şekilde idrar püskürerek akar (bahçe hortumuna parmağınızı koyduğunuzda suyun fışkırması gibi). İdrar yolunu çevreleyen kasların çok sıkı olması veya genelde kadınlarda postmenopozal dönemlerde görülen idrar yolunun sonunda karünkül (mukoza kabarması) denilen ufak bir büyüme olması gibi problemler de bu duruma katkıda bulunabilir.


Yapmanız Gerekenler


Güvendiğiniz bir ürojinekolojist veya bir kadın doğum uzmanına başvurun. Ona sorununuzu anlatın ve muayene olun.


Neler Yapılabilir


Kegel Egzersizleri: Tedavideki ilk seçenek kegel egzersizleridir. Pelvis tabanı kaslarınızı (idrarınızı tutmak için kullandığınız kaslar) gün boyu kasıp gevşeterek güçlendirebilirsiniz. Uzmanlar egzersiz esnasında pelvis tabanı kaslarınızı 5-10 saniye süreyle kasmanızı ve bu kadar bir süre ara vermenizi öneriyor. Bunu gün boyu 10-20 kez uygulayın. Bu egzersizi her yerde yapabilirsiniz (belki de trafik ışıklarında beklerken, TV izlerken veya uyumadan önce) ancak idrar yaparken bu egzersizleri uygulamamalısınız.


Vajinal Ağırlık Eğitimi: Saçma gelebilir ancak uzmanlar günlük işlerinize devam ederek günde 30 dakika kullanılan koni şeklindeki vajinal ağırlıklara çok güveniyorlar. Kaslarınız güçlendikçe ağırlıkları artırıyorsunuz.


Davranışsal Terapi: Tuvalete belirlenen zamanlarda gidilir, asitli içeceklerden ve kafeinden uzak durulur ve günün belirli zamanlarında sıvı tüketilmez.


İlaç tedavisi


Fiziksel Terapi


Hormon Kremleri (mukoza kabarması için)


Cerrahi: İdrar yoluna destekleyici bir askı yerleştirmek, idrar torbasını olması gereken yerde tutmak veya idrarın aktığı girişi daraltmak adına cerrahi tedavi de uygulanabilir.


Kellik


Kel bir erkek o kadar alışılmış bir görüntüdür ki çok azımız gördüğümüzde buna dikkat ederiz. Peki ya kadınların da %40’ının yaşlandıkça saçlarının döküldüğünü biliyor muydunuz? Erkekler gibi kadınlar da bunu kalıtsal olarak alabilir ancak anemi ve özellikle tiroidi etkileyen diğer durumlar da buna neden olabilir.


Neler Yapılabilir


Saçlarınızın inceldiğini veya döküldüğünü fark ediyorsanız, bilin ki yalnız değilsiniz. Ve aşağıda belirttiğimiz gibi etkili çözüm yolları da bulunuyor;


Kozmetik



  • Saç ayrımınızı değiştirerek saçların inceldiği kısımlardaki boşlukların dolmasını sağlayabilirsiniz.

  • Saçınıza röfle yaptırarak incelmiş saç telinizin daha kalın görünmesini sağlayabilirsiniz.

  • Saçlarınızı daha sık kestirerek daha da dolgunlaşmalarını sağlayabilirsiniz.

  • Saç derinize makyaj uygulayarak, saçınızla benzer tonlarda olmasını sağlayın böylece incelmiş kısımların görünmesini en aza indirgemiş olursunuz.


 


Seks Sorunları


Yalnızca çok az kişi seks hakkında rahatça konuşabilir fakat sekste sıkıntılar varsa veya daha da kötüsü acı veriyorsa rahatça konuşmak daha da zorlaşır. Ancak neredeyse kadınların 4’te 1’i için seks acı vericidir ve buna gerek yoktur. Kadınların bu acıdan kurtulabilmeleri ve hayatımızın en zevkli kısımlarından biri olan şeyi yaşayabilmeleri için teknik ve tedaviler vardır.


Dr. Mehmet Öz

27.6.2011 - 8527

Prof.Dr. Mehmet Öz


Prof.Dr. Mehmet Öz'ün Yazdığı Tüm Makaleler
Prof.Dr. Mehmet Öz'ün Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Genital bölgedeki bu problemlerin çözümleri var!
Genital bölgedeki bu problemlerin çözümleri var!
Kariyer planlamasında yumurta dondurma yöntemi ile bebek sahibi olmak mümkün
Kariyer planlamasında yumurta dondurma yöntemi ile bebek sahibi olmak mümkün
Türkiye
Türkiye'de 4 bin ebe, pandemiyle savaşa destek veriyor
Gebelikte tarama testlerini ihmal etmeyin
Gebelikte tarama testlerini ihmal etmeyin
Doğuştan vajinası yoktu şimdi annelik hayali kuruyor
Doğuştan vajinası yoktu şimdi annelik hayali kuruyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]