Ara�t�rmay� y�r�ten ��retim �yelerinden Do�. Dr. Cem Karag�zl�, "Kefirin i�erisindeki bakteriler a��z i�erisindeki mikroorganizmalar� bask�l�yor ve ��r�meyi engelliyor " dedi.
Ege �niversitesi Ziraat Fak�ltesi ile Di� Hekimli�i Fak�ltesi ��retim �yeleri kefirin di� ��r�melerine etkisi �zerine �al��ma y�r�tt�. 6 ayda tamamlanan �al��ma sonucunda kefirin di� sa�l���na olumlu etkisi oldu�u belirlendi.
"KEF�R�N D�� ��R�MELER� �ZER�NE OLUMLU ETK�S� Y�ZDE 77'N�N �ZER�NDE "
�al��may� y�r�ten Ziraat Fak�ltesi S�t Teknolojisi b�l�m�nden ��retim �yesi Do�. Dr. Cem Karag�zl�, "Kefirleri b�l�m�m�zde �rettik. Mikroorganizma say�s� belli, i�erisindeki protein, ya�, laktoz, mineral maddeler belli. Tan�mlad���m�z kefiri, etik kuruldan ge�irdikten sonra t�keticilere verdik. Kontrol grubu olarak s�t kulland�k. �� hafta boyunca d�zenli olarak birinci grup s�t i�ti, ikinci grup g�nde 150 mililitre, ���nc� grup ise bir sabah bir ak�am toplam 300 mililitre kefir i�ti. �al��mada kefirin di� ��r�melerine etkisine bakt�k; sabah, ak�am kefir i�en grupta Streptococcus mutans bakterisi kaynakl� di� ��r�melerine kefirin olumlu etkisinin y�zde 77 oran�n�n �zerinde oldu�unu g�rd�k " diye konu�tu.
A��z i�erisindeki mikroorganizmalar� kefirin i�erisindeki bakterilerin bask�lad���n� ve ��r�meyi engelledi�ini vurgulayan Do�. Dr. Karag�zl�, 6 ay s�ren �al��man�n 3 ayr� grupta 35'er ki�i �zerinde iki defa denendi�ini dile getirdi.
"1 YA�INDAN �NCE �OCU�A KEF�R ���R�LMES�N� �NERM�YORUM "
�ocuklara 1 ya��ndan sonra kefir i�irilmesi gerekti�ini belirten Do�. Dr. Karag�zl�, "��erisindeki mikroorganizmalar �al���rken s�t �ekerini, asidini par�al�yorlar burada s�t asidi farkl� formlara b�l�n�yor �zellikle 1 ya��ndan k���kler i�in kefiri �nermiyoruz. Asl�nda 6 ayd�r ama �ocu�un geli�mesine ba�l� olarak 1 ya��ndan sonra kefiri g�nde bir �ay barda�� ile ba�layarak t�ketebilirler " diye konu�tu.
"KEF�R BA�IRSAKLARA ULA�TI�INDA V�CUDA FAYDALARI ARTIYOR
Kefirin geleneksel s�t �r�n� oldu�unu ve s�tten yap�ld��� i�in ondan gelen b�t�n proteini, ya�� ve karbonhidrat� ta��d���n� aktaran Do�. Dr. Karag�zl� ��yle konu�tu:
"Yo�urttan farkl� olarak hem bakteriler, hem de mayalar var bunlar �al��arak i�ersindeki s�t�n �ekerini, proteinini, ya��n� par�alay�p; v�cuda daha haz�r ve faydal� hale getiriyor. Ya� asitleri ayn� zamanda proteinleri par�alayarak amino asitlere, s�t �ekerini de bir tak�m �zel organik asitlere d�n��t�r�yor, bunlarda v�cut i�in sa�l�kl�. "
"Kefiri kayna��na g�re kulland���n�z da gerek sanayi tipi olsun, gerek evde yapt���n�z tane kefirler olsun herhangi bir yere bula�t�rmad�ktan sonra i�erisinde probiyotik bakteriler var. Probiyotik bakterilerin �zelli�i, t�kettikten sonra midede 1 bu�uk 2 pH'a kadar �ok asitli ortama iniyor. Orada ince ba��rsaklara ge�ene kadar dayan�kl� kal�yor. Yo�urt bakterileri o kadar kalm�yor. Ba��rsa�a ula�t���nda hem oradaki �al��malar� hem de v�cut i�in faydalar� art�yor. "
"SA�LIK PROBLEM� OLMADAN KEF�R� KULLANMAK GEREK�R "
�nsanlara kefiri sa�l�k problemi olmadan �nce kullanmalar�n� �neren Do�. Dr. Karag�zl�, �unlar� s�yledi:
"B�ylece koruyucu bir g�da olmu� oluyor. Kefirin i�erisinde s�tten gelen kalsiyum var, �zellikle kemik yap�s� i�in �ok �nemli. G�nde alaca��n�z kalsiyum miktar� bellidir; 3-4 porsiyon al�rs�n�z. ��te sabah g�zel bir peynir yemi�seniz, ��len yo�urtla bunu takviye ediyorsan�z, ���n aras� yapmak isterseniz bunun bir bardak kefirle tamamlad���n�zda ak�am yeme�inizde bir bardak ayran i�ti�inizde d�rt porsiyonu tamamlam�� oluyorsunuz.
"G�venli bir yerden elde ettikleri kefir tanesi varsa, bunlar� kullan�p evde �o�altabilirler. Onun d���nda ticari olarak sat�lan kefirlerde var, bunlar da g�venli. Daha ek�i geliyorsa meyvelileri var onlar� da t�ketebilirler. "
19.12.2017 - 30605
|