Kurban Bayramı'na doğru

Sağlık Bakanlığı, beslenme uyarılarında bulundu.

Kurban Bayramı'na doğru

Sağlık Bakanlığı Kurban Bayramı dolayısıyla beslenme uyarılarında bulundu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramında tatlı tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de arttığına işaret edildi. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği belirtilen açıklamada, sindirimi zor bir besin olan etin, kurban kesildikten en az 2 saat sonra tüketilmesi gerektiği anlatıldı.

Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlikten dolayı hemen tüketilmesinin hazımsızlık ve sindirimde zorluğa neden olacağının altı çizilen açıklamada, "Özellikle mide bağırsak hastalığı olan kişiler, kurban etlerini buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra haşlama veya ızgara yaparak tüketmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, yağsız ya da az yağlı etleri tercih etmeli, aşırıya kaçmamalıdır " denildi. Kurban etlerinin nasıl pişirilmesi gerektiğine de değinilen açıklamada, haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi, kızartmalardan kaçınılması tavsiyesinde bulunuldu. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin, "kanserojen maddelerin " oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemesi gerektiği belirtilen açıklamada, etlerin tek başına değil sebzelerle birlikte tüketilmesinin, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntem olduğu anlatıldı. Etle yapılan yemeklerin kendi yağı ile pişirilmesi ve ilave yağ eklenmemesi önerisinde bulunulan açıklamada, özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılması istendi. Açıklamada, ayrıca, etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklığın eti yakmayacak ve "kömürleşme " yapmayacak şekilde ayarlanması gerektiği vurgulandı.

"Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş tüketilmemeli "

Hayvanlarda görülen ve "zoonoz " olarak adlandırılan bazı hastalıkların insanlara bulaşabildiği ancak bu hastalıkların birtakım basit kurallarla önlenebileceği aktarılan açıklamada, şu önerilerde bulunudu: "Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı 'mikroorganizmalar' için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir. " 

2.10.2014 - 15470



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]