Diyetisyen B��ra Y�cel, etin pi�irilme �ekli ve hangi g�dalarla birlikte t�ketilmesi gerekti�i konular�nda bilgi verdi. Ni�anta�� Hastanesi'nde g�rev yapan Diyetisyen B��ra Y�cel, k�rm�z�n etin yararlar�n� anlat�rken, fazla t�ketilmesi durumun ortaya ��kabilecek rahats�zl�klar hakk�nda a��klamalar yapt�. Dyt. Y�cel, ayr�ca etin pi�irilmesi ve hangi g�dalar ile t�ketilmesi gerekti�i konular�nda bilgi verdi. K�rm�z� etin yararlar�n�n yan� s�ra fazla t�ketiminde ortaya ��kacak rahats�zl�klara de�inen Dyt. B��ra Y�cel, "Bayramlar t�m aile bireylerini, dostlar� bir araya getiren, sevgi ve mutlulu�un g�stergesi olarak simgelenen geni� sofralar�n kuruldu�u mutlu ve keyifli g�nlerdir.
Kurban bayram�n�n y�lda bir defa olmas�ndan dolay� et t�ketimi ile bunun yan� s�ra tatl�lar ve b�reklerin t�ketim miktar� ve s�kl��� artmaktad�r. K�rm�z� etler proteince zengin besinlerdir. Ayr�ca demir, �inko, selenyum gibi mineralleri ve B1, B6, B12 ve D gibi vitamin gruplar�n� da i�ermektedir. Ayr�ca k�rm�z� etler ya� asidi y�ksek ve kolesterol i�eri�i y�ksek besinlerdir. Bu nedenle hipertansiyon, diyabet, kalp hastal�klar�, mide rahats�zl��� olan bireylerin ve ya�l�lar�n et t�ketirken dikkatli olmas� laz�m " dedi.
"KAVURMANIN ���NE �LAVE YA� KONULMAMALI "
Bayram sofralar�nda a��r� yemekten ka��n�lmas� ve yemekleri haz�rlarken dikkat edilmesi gerekti�ini belirten Dyt. Y�cel s�zlerine ��yle devam etti:
"Kurban bayram�nda, ya�s�z veya az ya�l� etleri tercih etmeli, eti k�s�tl� miktarlarda t�ketmeli, a��r�ya ka��lmamal�d�r. Al�nmas� gereken �nlemlerin herkes i�in ge�erli oldu�u unutulmamal�d�r. Bayram d�nemlerinde hem baz� k���k ama etkili beslenme �nlemleriyle hem sa�l���n�z� koruyabilir hem de bayram ikramlar�n�n keyfini ��karabilirsiniz. Kavurman�n i�ine ilave ya� koymamak, et kesti�imiz tahtalarda �i� sebze do�ramamak, et yeme�inin yan�na pilav, tatl�, b�rek yerine salata, bulgur pilav� ya da esmer pirin� eklemek bu �nlemlerden baz�lar� ".
"ETLER S�ND�R�M� A�IR OLAN BES�NLERD�R "
Etin sindirilmesi zor bir besin oldu�una de�inen ve pi�irme y�ntemlerine dikkat �eken Dyt.Y�cel, "Etler sindirimi a��r olan besinlerdir. Yeni kesilmi� hayvanlar�n etlerindeki sertlik hem pi�irmede hem de sindirimde zorluk olu�turur. Midede �i�kinlik, haz�ms�zl�k gibi s�k�nt�lara neden olur. �zellikle mide rahats�zl�klar� �eken bireyler, eti en az 24 saat bekletmeden t�ketmemelidir. Yemek pi�irme y�ntemi olarak k�zartmalar yerine, ha�lama, f�r�nlama ve �zgara gibi y�ntemler tercih edilmelidir. Mangal yap�lmas� durumunda ise etlerin k�m�rle�memesine ve d��� pi�en, i�i �i� kalan etlere dikkat edilmeli. K�m�rle�en etler her zaman kanser riski ta��r. Ayr�ca etin ate�e yak�n olmas� B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kayb�na yol a�maktad�r " �eklinde konu�tu.
"TEK T�P BESLENMEMEL�Y�Z "
Besin �e�itlili�inin sa�lanmas�n�n �nemini vurgulayan Dyt. Y�cel, "Tek tip beslenmemeliyiz. Etlerin sebzelerle birlikte pi�irilmesi veya sebzelerle birlikte t�ketilmesi besin �e�itlili�inin sa�lanmas�, sa�l�kl� beslenme i�in gereklidir. Ayr�ca sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demir, �inko ve magnezyumun emilimini ve v�cutta kullan�lmas�n� artt�rmaktad�r. Kurban Bayram�'n�n geleneksel yeme�i haline gelen kavurman�n i�ine ilave ya� eklemeden, kendi suyunda, k�s�k ate�te pi�irerek yap�lmal� ve ��le ���n�nde t�ketilmelidir. Ak�am ���n�nde ise sebze, kuru baklagil gibi posa i�eri�i y�ksek yemekler tercih edilmelidir. Etlerin yan�nda rafine edilmi� pilav, makarna, b�rek, tatl� yerine bulgur, esmer pirin� t�ketmeliyiz. Asitli, �ekerli i�ecekler yerine ayran, yo�urt, cac�k ve bol miktarda mevsim salatalar� t�ketilmelidir " ifadelerini kulland�.
"��KOLATA YER�NE KURU MEYVE "
Eti t�ketirken a��r�ya ka��lmamas� gerekti�i gibi �ikolata ve �eker t�ketirken de a��r�ya ka��lmamas� gerekti�inin alt�n� �izen Dyt. Y�cel, "Bayramda bilin�sizce �ikolata ve tatl� t�ketilir. Fazla �ikolata ve tatl� t�ketimi, mide yanmas�, ba��rsak bozukluklar� gibi �ikayetlere neden olur. �ikolataya ve �ekere alternatif olarak; vitamin, mineralden zengin ve posa i�eri�i y�ksek olan kuru meyveler, ceviz, f�nd�k gibi kuruyemi�ler t�ketmeliyiz. Meyve sular� yerine a��k �ay, bitki �aylar� tercih edilebilir. Her zaman oldu�u gibi g�nl�k 2-2.5 litre aras� su t�ketmeye dikkat edilmelidir. G�n i�erisinde 30-40 dakikal�k k�sa y�r�y��ler yaparak harcad���n�z enerjiyi art�rmay� ihmal etmeyin " diye konu�tu.
16.8.2018 - 34680
|