Kurban eti nasıl saklanmalı

Kurban bayramından sonra kesilen kurbanın etini pişirme yöntemleri de önemli oluyor.

Kurban eti nasıl saklanmalı
Kurban Bayramı'nın önemi; bizim için kesilen kurban etlerini pişirme, tüketim sıklığı, sağlık üzerine etkileri ve saklamada nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili bilimsel beslenme bilgileri üzerine odaklanılmasıdır. Açıkçası sağlıklı yaşam için beslenme önerilerine baktığımızda; son bilimsel veriler daha az hayvansal ama daha fazla sebze ağırlıklı beslenmenin sağlığı koruyucu olduğunu bildirse de hayvansal yiyecekleri tüketirken de yumurta ve daha fazla beyaz et yemenin, daha az kırmızı et tüketmenin öneminden bahsetmektedir. 

HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR 

Akdeniz diyeti başta olmak üzere birçok diyette; kırmızı eti yasaklamak yerine tüketim sıklığını azaltmanın ve sağlıklı pişirme şekilleri ile sofralara servis edilmesi gerektiğinin altı çizilmektedir. Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bilimleri, çalışmalarında, düzenli olarak günlük et yiyenlerin; nadiren et yiyenlere göre kolon kanserine yakalanma riskinin üç kat daha fazla olduğunu tespit etmiştir. Beslenme bilimi; sağlıklı pişirilmiş ve haftada bir kereyi geçmeyecek şekilde bir öğünde 200 gram kadar yenilen kırmızı etin sağlığa faydası olduğunu ama sağlıksız pişirilen etlerin de hastalığa davetiye çıkardığını bildirmektedir. 

KIRMIZI ETİ 5 ADIMDA PİŞİRMENİN YOLLARI

1. Etler yüksek ısıda pişirildiğinde etin içerisindeki su açığa çıkar ve kırmızı etteki su kaybı pişirime sırasında eti sertleştirerek lezzet kaybına neden olur. Etleri daha çok kıyma halinde ve kısık ısıda pişirmek gerekir. 
2. Çok az su eklenerek yavaş pişirme ile kırmızı etin içerisindeki yağlar kırılır ve jelatinimsi bir yapı oluşur. Bu jelatinimsi yapı besin öğeleri açısından zengindir. Ete lezzet verir ve etin yumuşak pişmesini de sağlar. 
3. Izgara yapılan etlerde sıcağın etkisiyle kaybolan su ve yağ damlacıklarında folik asit, B1 ve B12 vitaminleri de kaybolur. Fırın, ızgara ve kızgın yağda etin pişirilmesi ile pişirme süresine bağlı olarak yüzde 30 oranında B grubu vitaminleri kaybolmaktadır. Az su konularak pişirilen etlerde vitamin kaybı oluşmaz. 
4. Etlerde kurumayı önlemek için en sağlıklı pişirme; düdüklü tencerede az suyla, bazı sebze parçacıkları ile lezzetlendirerek pişirme şeklidir. 
5. Etleri pişirirken lezzetli olsun diye yağlı olanlarını tercih etmemek gerekir. Çünkü etin kendi yapısında stearik ve palmitik yağ asitleri kan kolesterolünün artmasına neden olan yağlar içerdiğinden kırmızı etin, yağı görünmeyecek kadar temizlenmiş kas etinden oluşmasına dikkat etmek gerekir. Yağsız eti lezzetlendirmek için zeytinyağında dinlendirmek gerekir. 



 

9.10.2014 - 15482





İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Beynin
Beynin 'Doydum' Sinyalinden Önce Midenizi Çok Doldurmayın
Kanserden Korunmak İçin Hayvansal Yağlardan Uzak Durun
Kanserden Korunmak İçin Hayvansal Yağlardan Uzak Durun
Diyetisyen Canan Aksoy: Tavuk Etini Gönül Rahatlığıyla Tüketebiliriz
Diyetisyen Canan Aksoy: Tavuk Etini Gönül Rahatlığıyla Tüketebiliriz
Kötü Beslenme Alışkanlıkları
Kötü Beslenme Alışkanlıkları 'Ömrü Kısaltıyor'
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları
BU SAYFAYI PAYLAŞ Facebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?
Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?

 

[Hata Bildir]