Kurban Etini Saklama Önerileri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Nur Tatlıoğlu, kurban etinin hazırlanması ve saklanmasına yönelik uyarılarda bulundu.

Kurban Etini Saklama Önerileri

Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Nur Tatlıoğlu, kurban etinin hazırlanması ve saklanmasına yönelik uyarılarda bulundu.

Tatlıoğlu, "Kurban eti dinlendirilmeden hemen tüketilmemelidir. İlk 24 saat içinde mikroorganizmalar nedeniyle et, sert ve hazmı zor bir besin haline gelmektedir. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olan bu sorunun yaşanmaması için etlerin buzdolabında 4 derecede, büyük parçalar halinde ve en az bir gün bekletilip tüketilmesi uygun olur. Özellikle mide ve bağırsak sorunu olan kişilerin et tüketiminde dikkatli olması gerekir. Et tüketiminin yanı sıra ziyaretler sırasında ikram edilen tatlı, çikolata ve diğer şekerli yiyecekler, bayramların vazgeçilmezleri arasındadır. Özellikle bu dönemde kronik hastalıklara sahip ve yüksek risk grubunda bulunanlarla, çocuklar ve yaşlılar dikkatli olmalıdır. Kurban bayramında sağlıklı beslenmenin temel ilkelerine, gıda seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmelidir. Bayram süresince ikramlarda aşırıya kaçılmamalı ve sağlıklı besinler tüketilmelidir "şeklinde konuştu.

Etin kesimi ve doğranması ile pişirilmesi konusunda da açıklamalarda bulunan Nur Tatlıoğlu, şunları söyledi:

"Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çapraz kontaminasyon olmaması için çiğ sebze ve meyveleri aynı kesme tahtalarında doğrama işlemi yapılmamalıdır. Çünkü pişmemiş etteki bazı mikroorganizmalar kesme tahtaları ve bıçaklarla diğer besinlere geçerek insan sağlığını tehdit edebilmektedir. Kurban bayramı süresince yenilen et miktarının yanı sıra etin pişirme tekniğine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Yağlı et tüketimi ile birlikte kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış yaşanabilir. Bu nedenle etin yağsız kısmı tercih edilmeli, etle yapılan yemeklere ilave yağ eklenmemeli, et kendi yağı ile pişirilmelidir. Etin kızartılması veya kavurulması doğru bir uygulama değildir. Izgara veya fırınlanmış olarak tüketilmelidir. Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen faktörlerin oluşumuna, hem de bazı vitaminlerin kaybına yol açar. Mangal yapılacaksa, etler ateşten 15 santimetre uzakta olmalı ve kömürler kor halini aldıktan sonra pişirilme işlemine başlanmalıdır. Etlerin kömürleşmemesine, dış kısmının pişmiş, iç-kısmının çiğ kalmamasına da dikkat edilmelidir. Gerekli posa ve diğer vitamin ile minerallerin etle birlikte alınması önemlidir. Et yemeklerinin yanında salata veya zeytinyağlı bir sebze yemeği mutlaka yenmelidir. Çünkü C vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, ette bulunan demirin vücut tarafından emilimini artıracağından, etteki demirden daha çok yararlanılması sağlanacaktır. "

15.8.2018 - 34668



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Süt seçiminde bunlara dikkat; doğru tüketimi önemli
Süt seçiminde bunlara dikkat; doğru tüketimi önemli
Kansere yol açıyor: Olestra içeren ürünlerden uzak durun
Kansere yol açıyor: Olestra içeren ürünlerden uzak durun
Ramazanda tüketimi artan hangi besin ne kadar faydalı?
Ramazanda tüketimi artan hangi besin ne kadar faydalı?
Glutatyon tedavisi, yaşlanma karşıtı uygulamaların ön sırasında
Glutatyon tedavisi, yaşlanma karşıtı uygulamaların ön sırasında
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]