Vücudun En Büyük Düşmanı; Fazla Kilolar!

Pek çoğumuzun bildiği ama görmeyi istemediği hatta mücadeleden de kaçındığı gizli bir düşman gibidir fazla kilolar.

Vücudun En Büyük Düşmanı; Fazla Kilolar!

O kadar ki bir yandan belirli hastalıklara yakalanma riskimizi artırırlarken bir yandan da psikolojimizi bozar, bizi mutsuz ederler. İşte bu nedenle yani normal kilodaki insanlar dışında kalanların daha fazla sağlık sorunuyla karşılaştıkları bilimsel olarak ortaya konduğu için, vücut ağırlığına dair bir sınıflandırma yapılmıştır.


Vücut ağırlığı 5 sınıfa ayrılır: zayıf, normal, kilolu, obez ve morbid (hastalıklı obez). Yapılan araştırmalar göstermektedir ki normalin üzerindeki diğer sınıflara dahil olmak tip 2 diyabete yakalanma ve hipertansiyon riskini artırır.


Fazla kilolar insanın her an her yere sırtından indirmediği bir çuvalmışcasına taşıdığı bir yük gibidir. Merdiven çıkarken, yürürken, nefes alırken, duş alırken, uyurken ve aklınıza gelen her aktivitede vücudunuzun, sahip olduğunuz o 5 kilo, 10 kilo ya da her ne kadarsa, bu fazla yük için ekstra efor sarfetmesi demektir.


Akciğerlerinizin daha fazla çalışması, kalbinizin daha çok zorlanması, karaciğerinizin fazla mesai yapması, vs. Kısacası organlarınızın vaktinden önce yaşlanması demektir. Ne kadar kilolu olursanız o kadar risk altındasınızdır. Ve bu da diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon (yüksek tansiyon), kalp hastalığı, inme (felç), ve burada sayamadığımız pek çok hastalığa yakalanma riskini artırır.


Sağlıklı bir kiloda olup olmadığınızı anlamanın en iyi yolu, vücut kitle indeksinizi hesaplamaktır. Bundan başka boy – kilo çizelgelerini de kullanabilirsiniz. Bu yöntemler genel olarak iyi olmalarına karşın kusursuz değildirler çünkü bu yöntemlerle vücudunuzun yağ/kas oranı hakkında bir fikir sahibi olamazsınız ve bu durum sizi yanıltabilir. Nasıl mı?


Kas, yağdan daha ağırdır dolayısıyla çok formda olmanıza rağmen, boyunuza karşılık gelen kilo çizelgelerinin en tepelerinde bir kiloda olabilirsiniz. Bundan başka, kilolarınız kadar vücut şekliniz de risk konusunda belirleyicidirler. Fazla kilolar kadar bu kiloların vücudun hangi bölgelerinde biriktikleri de önemlidir. Elma tipi denilen ve fazla kiloların bel çevresinde ve karın bölgesinde biriktiği kişilerin; kalp rahatsızlığı, hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve diyabet (şeker hastalığı) riski daha yüksektir.


Armut tipi denilen ve fazla kiloların belden aşağı bölgede, kalçada, popoda ve üst bacaklarda biriktiği kişilerin ise hastalık riski daha düşüktür. Ancak inkar edemeyeceğimiz bir gerçek vardır ki, fazla kilolar hepimiz için bir risk unsurudur. Bu nedenle en kısa zamanda, acele etmeden ve planlı şekilde, kendinize en uygun yöntemle fazla kilolarınızdan kurtulmanız tavsiyemizdir.


Hızlı kilo vermek kısa vadede bizi mutlu edebilir ancak hem sağlıksız hem de güvensiz bir yöntemdir. Bu nedenle yavaş kilo vermeye (haftada 1 kilodan fazla olmayacak şekilde) özen gösteriniz. Yakabildiğinizden daha az kalori tüketmeye, egzersiz yapmayı günlük yaşantınıza dahil etmeye ve bir uzman yardımıyla doğru şekilde kilo vermeye dikkat ediniz.

Unutmayın aynadaki görüntünüz kadar, derinizin altındaki organlarınız da önemlidir. Çünkü orada varlığınızı borçlu olduğunuz yaşayan bir dünya mevcuttur.

23.8.2011 - 9792



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Uzmanından uyarı: Salatanıza bu besinleri koymayın!
Uzmanından uyarı: Salatanıza bu besinleri koymayın!
Selülitlerden Kurtulmak İçin 20 Öneri
Selülitlerden Kurtulmak İçin 20 Öneri
Kayıt Dışı Firmalar Açıklandı, Zehir Yiyoruz
Kayıt Dışı Firmalar Açıklandı, Zehir Yiyoruz
Unutkanlığınız Varsa Balık Tüketin
Unutkanlığınız Varsa Balık Tüketin
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]