Yılbaşında hindi keyfiniz bozulmasın!

Prof. Dr. Özer Ergün, "Eğer hindiyi canlı alıyorsak hareketli ve tepkisel olmasına, kanat altlarının mümkün olduğunca sarı olmasına dikkat edilmeli. Burun ve göz akıntısı olmamalı. Hazır bir şekilde alıyorsak da nerede, nasıl pişirildiğini öğrenmeliyiz" uyarısında bulundu.

Yılbaşında hindi keyfiniz bozulmasın!
Yeni yıl için geri sayım başladı. 2019 yılının son günlerini yaşarken yılbaşı gecesi sofraları için hindi satışları da arttı. Ne kadar adı Batı ülkeleri ile özdeşleşse de aslen bir Anadolu yemeği olan hindinin tüketilmesi sırasında çok dikkatli davranılması gerektiğini belirten İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Ergün, hindi eti ile oluşabilecek en önemli sağlık riskinin 'Salmonella' olduğunu açıkladı. İyi pişirilmeyen bir hindinin diğer kanatlı hayvan etleri gibi Salmonella bakterisi ile zehirlenmeye neden olabileceğini söyleyen Ergün, "Salmonella zehirlenmeleri hem ülkemizde hem de tüm dünya ülkelerinde en yaygın rastlanan zehirlenme çeşididir. Bu tür zehirlenmeler yemekten sonra 8 – 72 saat içerisinde şekillenebilir. Tedavi edilmezse yüksek ateş, bulantı, kusma ve ishal ile seyreden hastalık bir hafta boyunca sürüyor. O nedenle daha en başında mutlaka doktor tedavisi gerekiyor. Salmonella zehirlenmelerinde bebeklerde, küçük çocuklarda ve yaşlılarda ölüm bile söz konusu olabiliyor" dedi.

Gagası kırmızı, kanat altları sarı olmalı

Özellikle yaklaşan yılbaşı gecesi için eğer canlı hindi alınıyorsa hindilerin hareketli ve tepkisel olmalarına bakılması gerektiğini anlatan Ergün, gagalarının kırmızı, gözlerinin cam gibi, tüylerinin de siyah ve parlak olmasının önemli olduğunu söyledi. Ergün, "Kanat altları da mümkün olduğunca sarı olmalıdır. Bu sarı renk hindinin iyi beslendiğini gösterir. Ayrıca çok önemli bir nokta da hastalık işaretleri olan göz ve burun akıntısı görülmemelidir" uyarısında bulundu.

Her 1 kilograma 30 dakika pişirme

Hindi etinin pişmesinin ve sindiriminin tavuk etine göre daha güç olduğunun da altını çizen Ergün, bu nedenle pişirmeden önce terbiye edilmesi gerektiğini, evde marine edilip yumuşatıldıktan sonra iyi bir pişirme işleminden geçmesi gerektiğini ifade etti. Kesilmiş hindinin her bir kilogramına en az 30 dakikalık pişirmenin tavsiye edildiğini söyleyen Ergün, şu önerilerde bulundu: "Yani 5 kiloluk bir hindinin yaklaşık 2.5 saat kadar pişmesi gerekiyor. Fırının ısı ayarının da 160 – 175 derece arasında olması öneriliyor. Evde pişirilmiş veya dışarıdan hazır pişmiş olarak satın alınan hindilerin akşam yemeğinden sonra arta kalanı fırında bekletilmemeli. Biraz soğuduktan sonra hemen buzdolabına kaldırılmalı. Orada da 1 – 2 günden fazla tutulmamalıdır."

Bisorye ve Gıda Güvenliği Platformu'ndan yararlanılabilir

Salmonella tehlikesine karşı öncelikle dışarıdan hazır pişmiş olarak alınan hindilerin hangi şartlarda, ne zaman, nasıl, nerede hazırlanıp pişirildiği ve ne kadar süreyle, hangi derecede bekletildiği bilgilerinin çok büyük önem taşıdığını anlatan Ergün, "Evde pişirme öncesi ise hindi eti hiçbir yere değdirilmemeli, suyu damlatılmamalı, parçalama işinde kullanılan bıçak, tahta vb. ekipman yıkanmadan başka amaçla kullanılmamalıdır. Hazırlık işlemlerinden sonra ellerimizi hiçbir yere değdirmeden iki defa sabunla iyice yıkamalı ve sonra hindi fırında iyi bir şekilde pişirilmelidir. Neticede biraz bilgi, biraz dikkat ve gerekli hijyen uygulamaları bizi olabilecek zehirlenmelere karşı korumaya yetecektir" diye konuştu.

30.12.2019 - 42149





İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler ve meyveler
Bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler ve meyveler
Zayıflamak isteyenler için Ahtapot dönemi başladı! Tek seansta 13 santime kadar incelme
Zayıflamak isteyenler için Ahtapot dönemi başladı! Tek seansta 13 santime kadar incelme
"Acı biber, havlıcan ve zencefil vücudu ısıtıyor"
"Acı biber, havlıcan ve zencefil vücudu ısıtıyor"
Gıda paketlerine kalorileri yakmak için gereken
Gıda paketlerine kalorileri yakmak için gereken 'egzersiz miktarları' yazılmalı
Konuyla İlgili Sorular
BU SAYFAYI PAYLAŞ Facebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]