Yiyecekler Hakkında Yanlış Bilinenler

Yiyecekler hakkında sürekli bir şeyler duyarız.

Yiyecekler Hakkında Yanlış Bilinenler

Ama bunların hangisi doğru hangisi yanlış; sağlımız için bilmekte fayda var.

İşte daha önce mutlaka duyduğunuz o efsanelerden bazıları...

1. Beyaz et kırmızı etten daha sağlıklıdır

Kırmızı etin kalorisinin beyaz etten daha fazla olduğu ise gerçektir, fakat bu bir öğünde yalnızca 30 kalori farklılık gösterir.

Uçamayan kuşlarda göğüs eti ise kas sıvısının biriktiği bacak kısımlarından elde edilen ete göre daha sağlıklıdır.

Aslına bakarsanız kırmızı et daha yüksek kalorili olsa da, beyaz ete kıyasla; demir, çinko ve diğer vitaminler açısından daha zengindir.

2. Pişirmeden önce bakterilerden arındırmak için eti yıkamamak gerekir

Yıkanınca etteki bakteriler yok olduğu düşünülse de, etlerin yıkanmaması tavsiye ediliyor.

Eti pişirdiğinizde zaten tüm bakteriler ölür.

Yıkamak ise sıçrayan suyla mutfağınızda bakterilerin etrafa bulaşmasına sebep olabilir. Bu yüzden siz iyisi mi yıkama işine pek girişmeyin.

3. Gece geç vakitte yedikleriniz kilo almanıza sebep olur

Kilo vermek istiyorsanız sürekli duyduğunuz tavsiyedir; ''Günün ilerleyen saatlerine doğru daha az yemek ye ve saat 8'den sonra yemek yeme.''

Son zamanlarda ise beslenme uzmanlarına göre kaloriler için zaman mekan fark etmiyor.

Bu klişe tavsiyelerin sebebi ise muhtemelen gece atıştırmaları yüzünden boş yere alınan kalorilerin yarattığı yanlış anlaşılmalar.

4. Glutensiz besinler daha sağlıklıdır

Çölyak hastası değilseniz gluten içermeyen yiyecekleri tercih etmenizin size hiçbir faydası yok.

Çölyak hastaları buğday ve arpa gibi besinleri tüketemezler çünkü bu besinlerin içerdiği gluten ince bağırsaklarına zarar verir

Gluten; çölyak hastalığı olan kişiler dışındaki herkes için oldukça güvenli ve sağlıklıdır.

Yapılan araşırmalara göre gluten içermeyen yiyecekleri tercih etmenin size sağlayabileceği hiçbir fayda yok.

Hatta glutensiz beslenmek; dikkat etmezseniz, lif ve B vitamini gibi besin maddeleri açısından oldukça yetersiz kalacaktır.

5. Koruyucu maddelerin tümü sağlığa zararlıdır

Koruyucu maddeler yiyeceklerin raf ömrünü uzatmak ve bakteri oluşumunu önlemek için kullanılıyor. Aksi takdirde tarladan marketlere bile ulaştırılmaları imkansız olabilir.

Sülfit ve benzoik asit gibi koruyuculara karşı hassas bünyeler olsa da; insanlar uzun yıllardan beri, yiyeceklerin niteliğini arttıran ve güvenli hale getiren bu doğal ya da yapay koruyucuları tüketiyor. 

Tabi ki aşırı kullanımlarında, koruyucu maddeler de sağlığa zarar verebiliyor. Her şeyin azı karar çoğu zarar.

Sonuçta aşırı E vitamini alımı bile kan pıhtılaşmasını önleyerek kanamaların durmasını engelliyor. Ama neyse ki koruyucu maddeler sağlığa zarar veremeyecek seviyelerde kullanılıyor.

6. Kahverengi yumurtalar beyaz olanlardan daha sağlıklıdır

Kahverengi yumurtalar gözünüze daha organik ve sağlıklı görünse de bu nitelikleri etkileyebilecek tek şey tavukların beslenme şekli, yumurtaların renkleri değil.

Yumurtaların rengi ise tavukların türüne bağlı.

Kısacası iyi beslenmiş tavukların yumurtladığı yumurtalar renkleri farklı olsa da, aynı seviyede sağlıklı.

7. Çok tahıllı ve tam tahıllı aynı şeylerdir

Çok tahıllı ve tam tahıllı ifadeleri sanılanın aksine aynı anlama gelmiyor.

Birden fazla çeşit tahıl kullanılarak yapılanlar için ''çok tahıllı'', tamamen tahıldan yapılanlara ise ''tam tahıllı'' deniyor.

Çok tahıllı besinler daha zengin bir aromaya sahipken, tam tahıllı ürünler ise daha zengin lif ve besin içeriğine sahip.

8. Mikrodalga fırında ısıtmak yiyeceğinizin besin değerini azaltır

Mikrodalga fırın karşıtları uzun zamandır bunun yiyeceklerin besin değerini azalttığı için zararlı olduğunu söyleyip duruyorlar.

Aslına bakarsanız bir yemeği pişirebileceğiniz en sağlıklı yöntem; en az süre ısıya maruz bıraktığınız yöntemdir.

Ve mikrodalga yiyecekleri kısa sürede pişirebilir ya da ısıtabilir.

Hatta bunu en kısa sürede yapan alet olarak mikrodalga en sağlıklı yöntem dahi olabilir.

23.10.2015 - 19044



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Süt seçiminde bunlara dikkat; doğru tüketimi önemli
Süt seçiminde bunlara dikkat; doğru tüketimi önemli
Kansere yol açıyor: Olestra içeren ürünlerden uzak durun
Kansere yol açıyor: Olestra içeren ürünlerden uzak durun
Ramazanda tüketimi artan hangi besin ne kadar faydalı?
Ramazanda tüketimi artan hangi besin ne kadar faydalı?
Glutatyon tedavisi, yaşlanma karşıtı uygulamaların ön sırasında
Glutatyon tedavisi, yaşlanma karşıtı uygulamaların ön sırasında
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]