Granola ve müsli ile sağlıklı kahvaltı alternatifleri

Her gün aynı geleneksel kahvaltı yapmak yerine sıklıkla pratikliği nedeniyle de farklı besin ögeleri ile alternatif kahvaltı modelleri deniyoruz. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle çalışma şekli uygun olanların evden çalışma dönemi uzun bir süredir devam ediyor. Özellikle evden çalışanlar her gün aynı kahvaltı modelinden sıkılabiliyor. Yeni alternatifler deneniyor. Fakat süt veya yoğurdun içerisine yulaf ezmesi, müsli, granola, yağlı tohumlar, taze ve kuru meyve gibi gıdaların eklenmesi ile hazırlanan bu kahvaltı modeli hakkında bilmemiz gereken püf noktalar bulunuyor.

Ürünleri alırken mutlaka etiketlerini okumalısınız!

Bu kahvaltı stili içine eklediğiniz besinler ile kahvaltınız sağlıklı ya da sağlıksız olabilir. Artık neredeyse her markette farklı çeşitlerde granola ve müsli var. Bitter çikolatalı, meyveli, sade gibi çeşitleri mevcut. İçeriğinde bulunan besinlerden dolayı enerji değerleri de biraz yüksek. Bu nedenle tüketirken miktarı iyi ayarlamak gerekiyor. Bir diğer nokta ise hangi ürünü alacağımız. Size tavsiyem ürünleri satın alırken etiketlerini okuyun. Şeker ilavesiz yazan ürünlerin etiketine bakıldığında şeker adı altında olmasa da yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi sağlıklı olmayan şekerler ilave edilmekte. Yani kahvaltı için sağlıklı bir alternatif olması sizin elinizde.

Hergün granola veya müsli yenir mi?

Her gün bu şekilde kahvaltı yapılabilir mi? Yapılabilir elbette ama benim tercihim geleneksel kahvaltıyı da yapmaktan yana. Hiç vakti olmayan birisi her gün kahvaltıda süt, granola, müsli gibi gıdalar tüketebilir ama benim hastalarıma ve soran herkese tavsiyem kendinize 1 gün dahi olsa vakit ayırın ve yumurtalı, peynirli, zeytinli, ekmekli bir kahvaltı yapın. Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli ve vücutta kullanılabilirliği en yüksek protein kaynağıdır. Geleneksel kahvaltı yapıldığında ağırlıklı olarak hayvansal; süt veya yoğurda garonola veya müsli ilave edilerek yapılan bir kahvaltıda ise daha çok bitkisel protein alınmakta, hayvansal protein sadece süt veya yoğurttan gelir. Hayvansal proteinler, bitkisel proteinlere göre daha kaliteli proteinlerdir. Ayrıca granola veya müsli ile yapılan kahvaltının karbonhidrat içeriği ve glisemik indeksi daha yüksektir. Geleneksel kahvaltıya göre daha kısa süreli tokluk sağlayacaktır. Bu nedenlerden dolayı sizlere tavsiyem geleneksel kahvaltıya ağırlık vermeniz. Haftada 2-3 gün granolalı, müslili kahvaltı; 4-5 gün ise sağlıklı bir geleneksel kahvaltı yapmanızdır.

Granola ve müsliyi evde kendiniz yapabilirsiniz!

Granola; yulaf, kuru meyveler, yağlı tohumlar, bal,pekmez gibi gıdaların bir araya getirilip fırında pişirilmesi, müsli ise genellikle yulaf ezmesi, kuru meyveler ve yağlı tohumların karıştırılması ile elde edilen bir üründür. Yulaf, yüksek lif içeriği sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve tokluk sağlar. Meyveler hem liften hem de birçok vitamin ve mineralden zengin besinlerdir. Taze olarak sıklıkla tercih edilen vişne, yaban mersini gibi meyveler antioksidan kapasitesi yüksek meyvelerdir. Meyvelerin bu özelliklerinden faydalanabilmek için fazla ısıya maruz bırakmamak gerekir. Bu nedenle meyve tercihlerimizi kuru meyveden ziyade taze meyveden yana yapmak daha iyi olacaktır. Ceviz, fındık, badem, kaju, fıstık, keten tohumu, susam, kabak ve ay çekirdeği gibi yağlı tohumlar; omega 3 gibi doymamış yağ asitleri, E vitamini ve antioksidan özelliği olan flavonoid içeriği sayesinde kalp damar hastalık ve kanser riskini azaltır. Dilediğiniz tat ve besinler eşliğinde müsli ve granolanızı evinizde kendi mutfağınızda hazırlayabilirsiniz.

Sağlıklı Ev Yapımı Granola Tarifi

1,5 su bardağı yulaf ezmesi, ½ su bardağı karabuğday (bunun yerine yulaf ezmesi de koyulabilir), 1 yemek kaşığı dut kurusu, 2 yemek kaşığı cranberry (turna yemişi), 5 adet hurma, 5 adet ceviz, 10 adet fındık, 10 adet badem, ½ çay bardağı kabak çekirdeği, 1 yemek kaşığı ay çekirdeği, 1 tatlı kaşığı keten tohumu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Öncelikle ceviz, fındık ve bademi, dut kurusu, cranberry ve hurmayı küçük parçalar halinde doğrayın. Ardından tüm malzemeleri geniş bir kapta karıştırın. Daha sonrasında yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine karışımı yayın. 150-160 derecede 30 dakika pişirin. Soğuduktan sonra bir kavanoza alarak saklayın. (daha kıtır bir hal alması için her 10dakikada bir çıkartıp karıştırın ve tekrar yayıp fırına koyun)

13.01.2021 - 323

Öznur Akgöz Diğer Yazıları
Nisan ayında çilek ve enginar zirvede
Nisan ayında çilek ve enginar zirvede
"Intermitten Fasting " diyeti güvenilir mi?
"Intermitten Fasting " diyeti güvenilir mi?
Öksürük düşmanı bağırsak dostu salep
Öksürük düşmanı bağırsak dostu salep
Tüm Yazıları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]