Nisan ayında çilek ve enginar zirvede

Doğanın doğal döngüsünün içinde büyüyen ve lezzetlenen meyve ve sebzelerin mevsiminde tüketilmesi besin değerini yükseltirken aynı zamanda bağışıklığımızı da yükseltiyor. Mevsimi gereği alım gücünü de kolaylaştıracak mevsimindeki gıdaları tüketme refleksi ekonomik olarak da bütçeye katkı sağlıyor.

Bu yazıda Nisan ayı mevsim meyve ve sebzelerinden öne çıkan çilek ve enginarın faydaları ve ne kadar tüketilmesi gerektiğini inceleyeceğiz.

ÇİLEK KALBE DE İYİ GELİR

Sadece tadı ve kokusu değil içinde bulunan A, C, B6, B9 vitamini; potasyum, fosfor, magnezyum, selenyum, manganez gibi mineraller ve lif gibi birçok besin ögesi bakımından zengin bir meyvedir. Meyveye kırmızı parlak rengini veren içerdiği antosiyaninlerdir.

İçeriğinde bulunan A ve C vitamini ile antosiyaninler güçlü antioksidan etkiye sahiptir. Bu özelliğiyle kalp damar sağlığı, kan lipid seviyeleri, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. Ayrıca iyi bir lif kaynağı olduğu için kabızlık problemi olan kişiler tarafından da tüketilebilir. Şekerli bir tadı olmasına rağmen glisemik indeksi birçok meyveye göre düşüktür. Yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmez. Bu nedenle diyabet hastaları tarafından da tüketilebilir bir meyvedir. 100 g çilek yaklaşık olarak 40 kalori içermektedir. 1 porsiyon meyve olarak 10 adet orta boy çilek tüketilebilir.Fazla miktarda tüketimi alerji, deride döküntü, ishal gibi sağlık problemlerine yol açabilir.

Evde çeşitli yemek denemeleri yaparken son dönemde popüleritesi artan çilekli enginarı da yemek mönülerinizde değerlendirebilirsiniz.

KARACİĞER VE MİDE DOSTU ENGİNAR

Uzun yıllardır geleneksel tıpta oldukça yaygın kullanılan enginar; fenolik bileşikler, inulin, posa, vitamin ve minerallerden zengindir. A, B1, B2, B6, C ve K vitaminlerini ve potasyum, demir gibi mineraller içermektedir. Ayrıca polifenol ve flavonoid gibi fitokimyasallar yönünden oldukça zengin bir sebzedir. Yapılan çalışmalarda enginarın bileşiminde bulunan besin ögeleri ve fitokimyasallar nedeniyle kolesterol düşürücü, karaciğer koruyucu-hepatoprotektif, dispeptik, koloretik, antioksidan, antikarsinojenik, prebiyotik ve kan glukozu üzerine etkileri olduğu bildirilmiştir. Karaciğer ve mide dostu olarak bilinen enginar kan kolesterol seviyeleri ve kan basıncı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Enginar, çiğ, pişmiş, reçel olarak ve birçok farklı yemekte kullanılan enginar, ülkemizde en yaygın olarak zeytinyağlı yemek olarak tüketiliyor. Vücut üzerindeki bu olumlu etkileri nedeniyle mevsiminde mutfağımızda bulundurmaya özen göstermemiz gerekiyor.

NİSAN AYINDA HANGİ MEYVE VE SEBZELERİ TÜKETELİM?

Baharın göz kırptığı Nisan ayında bol bol meyve ve sebze tezgahlarında göreceğimiz çilek, yeşil erik, elma ve çağla olacak. Bunun yanı sıra taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, bakla, madımak, semizotu, deniz börülcesi, ebegümeci, ısırgan, şevketi bostan, yabani ıspanak, enginar, bezelye de Nisan ayı içinde rahatça bulabileceğimiz besinler arasında bulunuyor.

Diyetisyen Öznur Akgöz

Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi

01.04.2021 - 514

Öznur Akgöz Diğer Yazıları
Nisan ayında çilek ve enginar zirvede
Nisan ayında çilek ve enginar zirvede
"Intermitten Fasting " diyeti güvenilir mi?
"Intermitten Fasting " diyeti güvenilir mi?
Öksürük düşmanı bağırsak dostu salep
Öksürük düşmanı bağırsak dostu salep
Tüm Yazıları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]