Bırakmanız Gereken 7 Ölümcül Alışkanlık!

Vücudunuzu kendi kontrolünüz altında güne hazırlamak için bedeni hareket ettirmek ve stresten uzaklaşmak ilk işiniz olmalıdır.

Bırakmanız Gereken 7 Ölümcül Alışkanlık!

Sabah Esneme Hareketleri (Stretching) Yapmamak


Vücudunuzu kendi kontrolünüz altında güne hazırlamak için bedeni hareket ettirmek ve stresten uzaklaşmak ilk işiniz olmalıdır.


Yerine: 7 dakika esneme hareketleri,


Yataktan kalktığınızda ilk olarak kendi stilinizi veya Dr.Öz’ün rutin olarak yaptıklarını deneyebilirsiniz. Bunlar sizi güne hazırlayacak ve kendinize iyi bir bakım için yardımcı olacaktır.


Kahvaltı Yapmamak


Kalktıktan sonra iyi kahvaltı yapmazsanız vücudunuz aç kalacağını hisseder ve bunu karşılamak için metabolizmayı yavaşlatır. Daha sonra yiyecek ile karşılaştığında da açlıktan dolayı onu depolamak ister. Bu da yavaş metabolizmayı ziyafete yönlendirerek kilo almaya davetiye çıkarır.


Yerine: Hafif kahvaltı ile güne başlama,


Dr.Öz’ün sihirli kahvaltısı;  yabanmersini, muz, karnıyarık otu tohumu, keten tohumu, soya ve bal.  Karnıyarık otu tohumu ve keten tohumu içindeki fiber lifler gün boyu vücudunuzun düzene girmesine yardımcı olurlar. Çok olmamak şartıyla metabolizmayı çalıştıracak şekilde saf buğday ekmeği ile fıstık ezmesi de yiyebilirsiniz.


Geç Kalma


Sürekli geç kalma yaşantınıza lüzumsuz stresler yükler. Kontrolünüzü sizden uzaklaştırır, diğer kişilere bırakır ve zamana karşı hayal kırıklığı yaşarsınız. Yüklenilen bu stresler sırasıyla kronik kızgınlığa ve yüksek tansiyona sebep olur ve tüm hastalıklarla da direk ilgisi bulunur.


Yerine: Saatinizi 5 dakika ileri ayarlayınız,


Bu ufak hile sizi randevularınıza acele etmeden ve daha az stres ile hazırlanmanıza yardım edecektir.


Düşüncesiz/Kontrolsüz Yemek Yeme


Öğleden sonra saat 3’te hazır yiyecek makinelerinden yiyecek almak, günün değişik zamanlarında erzak dolabına saldırmak, açmadan önce farkında olmamıza rağmen bir paket cipsi bir seferde bitirmek.  Düşüncesiz/kontrolsüz yemek yemekten dolayı daima suçlu duruma düşmekteyiz. Problem, can sıkıntısından dalgınlıkla yemek yemek veya yiyecekle karşılaşmadan açlık hissetmekten kaynaklanmaktadır. Abur cubur yemekle sağlıksız kalori alırız, vücudumuz yağlanır ve karaciğerimiz bozulur.


Yerine: Bilinçli yemek yemek,


Yediğimiz her şeyden gıda alırız ve bunun bilincinde olmamız, kilo kaybetmemiz veya kilomuzu muhafaza etmemiz gibi isteklerimizde bize yardımcı olur. Basit çözüm yemek yemeği önceden planlamaktır. Özellikle de yemek arası atıştırmalarda... Pazar gecesi gelecek hafta için sağlıklı atıştırmalıklarını seçip hazırlayabirisiniz: 12 adet badem, bir adet dil peyniri, 2 yemek kaşığı kızılcık, 5 adet siyah çikolata, 18 adet ufak tuzlu gevrek gibi. Her gün öğleden sonra saat 3’te bu torbadan bir miktar yiyecek ile vücudunuza iyi bir güç verdiğinizi biliniz.


TV Bağımlısı Olmak


Uzun bir günün ardından TV önüne çökmenin/oturmanın iyi olduğu hissedilebilir fakat vücudumuz için zararlı olduğu en doğru ifadedir. Gecenin cazibesi çok yakın olsa dahi metabolizmanın antrenmana/harekete ihtiyacı vardır. Antremansızlık /hareketsizlik adalelerin yağlanmasına sebep olur. Her on yılda vücut yağlanmamız %5 artmaktadır.


Yerine: Yarım saat hareket


TV seyrederken çömeliniz, çocuklarla oynayınız, küçük odanızı/dolabınızı tekrar düzenleyiniz, yürüyüş yapınız, bulaşık yıkayınız, aile dans partisine katılınız. Akşam yemekten sonra yarım saat hareket halinde bulunmak metabolizmamıza bir şeyler yapma fırsatı verir.


Bağları/ilişkileri Koparmak


Pek çoğumuz, onlara ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda-boşanma anında, finansal kriz ile karşılaştığımızda, vücudumuzu kötü hissettiğimizde-bizi destekleyen kişilerden ayrılmışızdır, ilişkileri koparmışızdır. Mücadele zamanında bastırılmış duygularımıza stresler katarak sağlık problemlerimizi ayaklar altına alırız.


Yerine: İlişki kurmak,


İnsanlık sosyal bir ağ ile hepimizi ayakta tutmaktadır. Annenizi arayınız, eski bir okul arkadaşınız ile temas kurunuz, eski iş arkadaşınızla kahve içme planı yapınız, okul öğretmeninize teşekkür notu gönderiniz. Çevrenizden destek görürseniz kötü zamanlarınızı en az stres ile geçirir yaşamınıza seneler katarsınız.


Zamansız Yatma


Çocuklar saat 8’de yatakta olurlar. Yetişkinler ise gecelerini TV ile yan yatarak ve ev işleri yaparak doldururlar ve her akşam değişik zamanlarda ve geç saatlerde yatarlar. Bu düzensizlik uyku saatinin azalması yanında düşük kaliteli uykuya ve her ikisi de kilo almaya ve hastalıklara sebep olur.


Sağlıklı kalabilmek için her birimizin 7,5 saat uykuya ihtiyacı vardır. Bu pek azımız için kolaydır. Pratik ve rutin olma ile kazanılır ve kendimiz için yapılacak en önemli şeydir. Kalkma saatinizden 7 saat geriye sayınız ve yatma zamanınızı belirleyiniz. Şayet o zaman 10.30 ise 10’da yatınız.

27.6.2011 - 8532

Prof.Dr. Mehmet Öz


Prof.Dr. Mehmet Öz'ün Yazdığı Tüm Makaleler
Prof.Dr. Mehmet Öz'ün Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]