De�i�kenli�e �nem Verin
E�er g�da intolerans� sorununuz yoksa; et, s�t ya da karbonhidratlardan uzak durman�za hi� gerek yok. Beslenme �ekliniz ne kadar de�i�kense �nemli besin maddelerini alman�z da o kadar kolay olur.
S�cak m�, So�uk mu?
Baz� uzmanlar �i� besinleri �nerirken baz�lar� da g�dalar�n pi�mi� olarak t�ketilmesi gerekti�ini vurguluyor. ��in do�rusu, bu, ki�iden ki�iye de�i�ir ve sindirim sisteminin kapasitesine ba�l�d�r. Kendinizi izleyin: Ak�am yedi�iniz salata midenize mi oturuyor? Bu durumda pi�mi� sebzeyi tercih Edin.
Lif Olmadan Asla
Kendinizi iyi hissedebilmeniz i�in sindirim sisteminizin sorunsuz �al��mas� gerekiyor. Bunun i�in gerekli g�nl�k lif miktar� 30 gram. Lifler, genelde bitkisel besinlerde bulunuyor. 1-2 porsiyon meyve (elma, armut, m�mk�nse kabuklar�yla), 75 gram salata ve 200 gram sebze t�keterek g�nl�k ihtiyac�n�z� kar��layabilirsiniz.
Tuz Ayar�
Fazla tuz, y�ksek tansiyona yol a�abiliyor. Ama gerekti�inden az tuz t�ketmek de sa�l�ks�z. �nerilen g�nl�k miktar, alt� gram. Tuzu, taze otlarla ve hafif yemeklerle birlikte kullanmaya �zen g�sterin.
Faydal� Ya�lar
Ya�, v�cudun �nemli yap� ta��. G�nl�k beslenmenin y�zde 30-35'i ya�dan olu�mal�. Kalp ve damarlar�n sa�l�kl� kalabilmesi i�in do�ru ya�lar� kullanmak �ok �nemli. Kulland���n�z ya�lar�n ��te biri doymu� (tereya��, et �r�nleri, bitkisel kat� ya�lar); ��te ikisi ise doymam�� (zeytinya��, kanola ya��, ay�i�e�i ya��, ya�l� bal�klar) ya�lar olmal�.
��ecekleri Keyifle ��in
Yap�lan ara�t�rmalar, �ekerli i�eceklerin a��r� t�ketilmesinin kilo sorunlar�na yol a�t���n� g�steriyor. Bu nedenle limonata, meyve suyu ve frapeleri susuzlu�unuzu gidermek i�in de�il, keyif i�ece�i olarak t�ketmelisiniz. Ayn�s� alkoll� i�ecekler i�in de ge�erli. Bira, �arap, rak� ve votkan�n; y�ksek kalorili i�kiler oldu�unu unutmay�n. Bu i�eceklerin fazlas� ayr�ca karaci�ere de zarar veriyor.
Ac�ya Evet
S�k s�k ac�k�yor musunuz? �yleyse beslenme plan�n�zda ac� maddeler i�eren g�dalara fazla yer vermiyorsunuzdur. Ac� maddeler; sindirimi destekliyor, i�tah� kesiyor ve daha �abuk doyuruyor. Roka, hindiba, enginar, turp, tere, hardal ve greyfurt; ac� maddelerini i�eren g�dalar.
16.9.2010 - 2209
|