Tabiatın Altını ''Bal'' Hakkında Neler Biliyorsunuz?

Cömert tabiatın hâlâ bize özenle sunmaktan vazgeçmediği doğal gıdalardan biri de pek çok faydalı yönüyle bal.

Tabiatın Altını ''Bal'' Hakkında Neler Biliyorsunuz?

Bal tabiatın bizlere hediye ettiği doğal hazinelerden biridir


Tabiatın altını diyebileceğimiz bal. Besleyici ve sağlığımız için son derece faydalı bir ürün… Bal arıları çiçekler ve meyve tomurcuklarından toplayıp, yuttukları nektarı, vücutlarındaki bir enzim aracılığıyla bala dönüştürürler.


İnvertaz denilen bu enzimle nektar bala çevrilirken, nektardaki sakarozu, früktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürürler. Bu çalışkan arıcıklar bir yandan da balın içindeki fazla suyu uçurup fermantasyona uğrayarak bozulmamasını temin ederler.


Daha sonra peteklerin içine doldurdukları balı ince balmumu bir kapakla kapayıp, kovan içi sıcaklığı 35 derecede tutarak o sevdiğimiz tat ve kıvamı oluştururlar.


Bal olağandışı bir etkiye uğramadığı sürece asla bozulmaz


Yapısı itibariyle mikroorganizmaların hayatta kalmasına da olanak vermez. Bu nedenle insanlar asırlarca yanık ve yaraları iyileştirmekte balı kullanmışlardır. Arılar, balı yerleştirdikleri petekleri yapabilmek için, karınlarının altında bulunan salgı bezinden balmumu salgılar.


Kovanlardaki çerçevenin içinde yer alan peteğin ağırlığı ise 40 gr kadardır ve iki kilo bal depolamaktadır. Yörelerin pazarlarından bal alıyorsanız balın berraklığına, kokusuna ve mümkünse tadına bakarak almanız halinde hayal kırıklığına uğramazsınız. Ancak marketlerde de birkaç marka denedikten sonra damak tadınıza uyacak balı bulacağınız kesindir. Yalnız şunu unutmamakta fayda var; piyasa fiyatının çok altında bal alıyorum diye glikoz-bal karışımıyla karşılaşabilirsiniz.


Eski zamanlarda sağlık, güzellik ve zenginlik kaynağı olarak görülen bal, başka tatlandırıcı olmadığından çok değerliydi. Hatta II. Ramses döneminde Mısır’da, memurların bir kısım maaşı bal olarak ödenirmiş.


Bal fabrikası topraklar Türkiye bal konusunda zengin bir çeşitliliğe sahiptir.


Balın da Çeşitleri Var


Narenciye Balı: Akdeniz Bölgesi’ne özgüdür. Nisan ayında elde edilir. Bol miktarda C vitamini içeren bu bal açık sarı renkte, narenciye kokulu ve akışkandır. Çam Balı: Akdeniz ve Ege bölgelerinde üretilir. Dünya üretiminin yüzde 90’ı Türkiye kaynaklıdır. İlkbahar, sonbahar arası işlenir. Koyu kahverengidir, keskin tada ve çam kokusuna sahiptir. Kıvamı bozulmadan ve donmadan yıllarca saklanabilir.


Çiçek Balı: Çiçek çeşidi bol olan yayla ve meralarda elde edilir. Çok keskin çiçek kokularına sahip bu bal açık kehribar rengindedir. Kekik Balı: Kekik daha çok kırsal bölgelerde yetişen bir bitkidir. Tepe ve dağlarda bol miktarda bulunur. Çiçeklenmesi mayıs başından ağustos sonuna kadar sürer. Tadı ve kokusu harika olup açık altın sarısı renktedir.


Kestane Balı: Kestane ağacının bol olduğu bölgelerde üretilir. Ağacın çiçeklenme zamanı haziran-temmuz aylarıdır. Kestane balı koyu kahverengidir, buruk, hafif acı, kestaneye özgü tat ve kokuya sahiptir.


Arılar Hakkında Bunları Biliyor muydunuz?


Arılar bir gr. bal yapabilmek için 60 bin çiçeğe konmak zorundadır.


Arılar saniyede 200 defa kanat çırparlar.


Ana kraliçenin bıraktığı yumurtadan uçabilir hale gelmesi takriben üç hafta alan arının, - bizlere bal yapmak için toplam ömrü de 5-6 haftadır.


Hiyerogliflerde arı sembolü firavunları temsil ederken, bal da Güneş Tanrısı Ra’nın gözyaşlarını temsil ediyormuş.


Herkese Sağlık Dergisi


Can İzgi


 

31.8.2010 - 2045



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

 

[Hata Bildir]