Uzmanlar Uyarıyor; Sıcak Yemekleri Alüminyum Folyaya Sarmayın!

Prof. Dr. Birsel Kavaklı, alüminyumun başta alzheimer olmak üzere anemi, kemik erimesi, zekâ geriliği, kanser gibi birçok hastalığa neden olabileceğini dile getirdi.

Uzmanlar Uyarıyor; Sıcak Yemekleri Alüminyum Folyaya Sarmayın!

Alüminyum folyo, yiyeceklerin saklanması ve pişirilmesinde mutfağımızın vazgeçilmezidir. Ateşe dayanıklı olması nedeniyle bizlere kolaylık sağlayan alüminyum folyo, bazı maddelerle bir araya geldiğinde reaksiyona geçip çözülebiliyor.


Özellikle sıcak, sulu, asitli yiyeceklerin uzun süre alüminyum folyoya maruz kalması, gıdaların alüminyum emmesine neden oluyor. Kimi uzmanlara göre alüminyum alzheimer, anemi, kemik erimesi, zekâ geriliği ve kanser gibi ciddi rahatsızlıklara yol açarken kimi uzmanlar da bunun henüz kanıtlanmadığını söylüyor.


Günümüzde folyoyu hemen her gıdanın ambalajlanmasında ve pişirilmesinde kullanıyoruz. Ancak saklanacak ve pişirilecek yiyeceklerin sulu, çok tuzlu ya da limonlu olması durumunda folyodaki alüminyum gıdalara geçebiliyor.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sadettin Turhan, yüksek ısı ve bekleme süresine bağlı olarak besinlere alüminyum geçtiğini belirtti. Turhan, "Yaptığımız araştırma sonucunda kırmızı etlerin alüminyum folyoya sarılarak fırında pişirilmesi halinde pişirme, sıcaklık ve süreye bağlı olarak etlerin pişirilmeden önceki alüminyum içerikleri yüzde 89 ile 378 arasında oranında arttı.


Beyaz etlerde ise bu artış yüzde 76 ile 275 oranında. Yani alüminyum geçişinde yüksek sıcaklıkta kısa süreli pişirme, düşük sıcaklıkta uzun süreli pişirmeye göre daha etkin.'' dedi. Turhan ayrıca etin yağ içeriğinin yüksek olmasının pişirme sırasında alüminyum geçişini artırdığını vurguladı.


Öte yandan çizik alüminyum kaplarda pişirilen ve folyolarla hazırlanmış yiyeceklerin tüketilmesi de ciddi rahatsızlıklara yol açıyor. Memorial Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Birsel Kavaklı, alüminyumun başta alzheimer olmak üzere anemi, kemik erimesi, zeka geriliği, kanser gibi birçok hastalığa neden olabileceğini dile getirdi. Kavaklı, "Besinlerde alüminyum artması, vücudumuz için çok gerekli olan kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi minerallerin emilimini azaltır.'' diye konuştu.


Alüminyum folyoların sağlığa çok zararlı olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Seyran Tombul ise besinlerin saklanmasında yağlı kâğıtların kullanılması gerektiğini vurguladı.


Folyo Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?



  • Alüminyum folyoyu, asitli (yoğurt, limon sıkılmış et ve ürünleri gibi), yüksek sıcaklıkta pişirilen ve uzun süre dondurarak muhafaza edilen gıdalarda kullanmayın.

  • Alüminyum kaplar yerine paslanmaz çelik kaplar, folyo yerine de yağlı kâğıt ambalajları tercih edin.

  • Folyoya ısıtma işlemi uygulamayın.

  • Balık, et gibi yiyecekleri alüminyum folyoya sarıp fırında pişirmeyin. Çünkü yüksek ısı ve yiyeceklerin pişirilmesi esnasında çıkan kimyasal içerikli buhar, alüminyum folyo ile reaksiyona girebilir.

  • Alüminyum folyoya sarılıp saklanacak gıdalar, çok tuzlu, ıslak ya da limonlu olmamalı.

25.10.2010 - 2772



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Meksika
Meksika'nın Kim Kardashian'ı kalça büyütme ameliyatı sonrası hayatını kaybetti
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]