Aspartam

Aspartam, kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metil ester olan bir tatlandırıcıdır.

Kimyasal olarak aspartat ve fenil alanin aminoasitlerinden oluşmuş bir dipeptidin metil esteridir.

Çay şekerinden 180 kat daha tatlıdır. İlk kez James M. Schlatter tarafından 1965 yılında keşfedilmiş, ABD'de 1974'te kullanımının onaylanmasından sonra uzun süre güvenilirliği tartışma konusu olmuştur.

Aspartam kullanım güvenliği açısından ciddi tartışmalara neden olmuş, yapılan araştırmalarda bir zararlı olduğuna dair bir kanıt bulunamamıştır. Avrupa Birliği'nde gıda katkı maddesi olarak E951 kod adını almıştır.

Fenilketonüri hastaları fenilalanini metabolize edemedikleri için bu amino asitten fazla almamaları gerekir. Aspartam vücutta fenilalanine dönüştüğü için fenilketonüri hastalarının günlük fenilalanin tüketimleri ile aspartam türketimlerini birlikte değerlendirmeleri gerekir. Bu yüzden aspartam içeren gıdaların üzerinde fenilketonuri hastalarına yönelik bir uyarı yazısı olur.
 

Aspartam ile ilgili düşüncenizi paylaşın
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hastane.com.tr'nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi ve Facebook.com'daki profilini ilgilendirmektedir.
Aspartam İle İlgili Konular
Anoreksiya Nervoza Göbek Yağlanması Mineraller
Asitli İçecekler Hayvansal Yağlar Nikris Hastalığı
Aşırı Kilo Kaybı Hazımsızlık Reaktif Hipoglisemi
Bitkisel Yağlar Hıçkırık Sağlıklı Beslenme
Çinko Eksikliği İleri Yaşlarda Göz Bozuklukları Serotonin
Fosfor Kafein Skorbüt
Gebelikte Beslenme Kalsiyum Süt
Genel Sağlık Kurdeşen Temel Yağ Asitleri
Glisemik İndeks Lifli Gıdalar Yaz İshali
Glukoz Menopozda Beslenme Zayıflık

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Dünya koronavirüs tablosu! 15 Nisan Perşembe dünyada Covid-19 korona vaka sayısı, vefat sayısı, iyileşen sayısı ve son durum nedir?
Siirt'te aşı oranı yüzde 40'lardan yüzde 30'lara düştü
Prof. Dr. Şener'den Covid-19 aşılarıyla ilgili önemli açıklama
"Her gün minimum 20 dakika yürüyüş yapın"
Sağlık görevlisi de bunu yaparsa...
Bolu'da kan bağışları azaldı
Tatlıyı iftardan 2 saat sonra tüketin!
Ramazan ayında beslenme önerileri
15 milyon vatandaş antikor oluşturmaya başladı
Şarbon hastalığında erken tanı önemli
Akhisar Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi karantinaya alındı

 

[Hata Bildir]