TZOB Genel Ba�kan� �emsi Bayraktar ile Birle�mi� Milletler G�da ve Tar�m �rg�t� (FAO) Orta Asya Alt B�lge Koordinat�r� ve T�rkiye Temsilcisi Viorel Gutu, '39'uncu D�nya G�da G�n�' nedeniyle oda binas�nda ortak bas�n toplant�s� d�zenledi. Bayraktar, bu y�l 16 Ekim D�nya G�da G�n�'n�n 'Eylemlerimiz gelece�imizdir. Sa�l�kl� beslenme ile a�l��a son verilmi� bir d�nya' temas�yla kutland���n� s�yledi. G�dada da��l�m�n ola�an�st� bir dengesizlik i�inde oldu�unu belirten Bayraktar, d�nyada �retilen yakla��k 4 milyar ton g�dan�n ��te birinin israf edildi�ini kaydetti. FAO'nun a��klamalar�na g�re, 820 milyon insan�n a�l�k �ekti�ini s�yleyen Bayraktar,
"21'inci y�zy�lda T�rkiye'nin 10 kat� bir n�fusun a�l�k �ekti�ini g�rmek, ula�t���m�z uygarl�k ve geli�mi� d�zeyi a��s�ndan utan� verici bir durumdur. G�venilir, besleyici ve yeterli g�daya eri�emeyen insan say�s� ise, 2 milyar� ge�mektedir. ��in ac� taraf�, 5 ya��ndan k���k 150 milyon �ocuk, ya��tlar�na g�re daha k�sa ve geli�im gerili�i ya��yor. �stelik d�nyada a�l��� azaltma konusunda iyiye gitmiyoruz. A�l�k �eken insan say�s�n� 425 milyon d���rmeyi planl�yorduk; ama sadece 29 milyon azaltabildik. Hatta d�nyada yetersiz beslenen insan say�s� 2015'ten bu yana art�yor" dedi.
'N�FUSUMUZUN Y�ZDE 30'U OBEZ�TEDEN MUZDAR�P DURUMDA'
D�nyada 820 milyon insan�n a�l�k �ekerken, 1,9 milyar insan�n a��r� kilolu oldu�unu belirten Bayraktar, �unlar� s�yledi:
"Bunlardan 790 milyonun ise, obez insan olmas� i�inde bulundu�umuz durumun ne kadar adaletsiz oldu�unu da g�stermektedir. �stelik obezlerin 120 milyonunun 5-12 ya� aras�, 40 milyonunun 5 ya� alt� �ocuklardan olu�mas� gelece�imiz a��s�ndan hem �z�c� hem de d���nd�r�c� bir durumdur. D�nya Sa�l�k �rg�t� verilerine g�re her y�l 2,8 milyon ki�i obezite nedeniyle hayat�n� kaybediyor. D�nya Sa�l�k �rg�t� raporuna g�re, obezite �lkemizin de �nemli bir sorunu. N�fusumuzun y�zde 30'u obeziteden muzdarip durumdad�r. A�l�k sorunu kendi ayaklar� �zerinde duran ve yeterli �retimin yap�ld��� tar�m sekt�r�n�n varl���n� sa�lamakla ��z�lebilecek bir sorundur. D�nyada g�da g�venli�i ancak devletlerin, uluslararas� kurulu�lar�n, sivil toplum kurulu�lar�n�n ve t�m di�er akt�rlerin de aktif kat�l�m ve diyalo�uyla m�mk�n olabilir."
'5 YA� ALTI �OCUK DA FAZLA K�LOLULUK SORUNU YA�AMAKTADIR'
FAO Orta Asya Alt B�lge Koordinat�r� ve T�rkiye Temsilcisi Viorel Gutu da, sa�l�kl� beslenmenin herkes i�in eri�ilebilir ve maddi anlamda ula��labilir olmas� i�in �a�r�da bulunduklar�n� ve herkesin ne yedi�ini ��yle bir durup d���nmeye davet ettiklerini kaydetti. Son y�llarda d�nya genelinde a�l�kla m�cadelede �e�itli ilerlemeler kaydedildi�ini s�yleyen Gutu, d�nya genelinde yetersiz beslenen insan say�s�n�n yine de artmakta oldu�unu belirtti. �zellikle d���k ve orta gelirli �lkeler olmak �zere, d�nya genelinde 2 milyardan fazla say�da insan�n g�venilir, besleyici ve yeterli miktarda g�daya eri�emedi�ini ifade eden Gutu, "Di�er yandan, Kuzey Amerika ve Avrupa'da n�fusun y�zde 8'i olmak �zere, y�ksek gelirli �lkelerde de �nemli oranda bir kesimin g�daya d�zensiz eri�imi s�z konusu. Bug�n, 670 milyon yeti�kin, 120 milyon k�z ve erkek �ocu�u (5-19 ya� aras�) obezdir. Di�er yandan, 40 milyon 5 ya� alt� �ocuk da fazla kiloluluk sorunu ya�amaktad�r" dedi.
'T�RK�YE'DE HER 4 K���DEN 3'� ���MAN VE HAREKETS�Z'
Yak�n zamanda T�rkiye B�y�k Millet Meclisi'ne sunulan D�nya Sa�l�k �rg�t� raporuna g�re, T�rkiye'de her 4 ki�iden 3'�n�n �i�man ve hareketsiz oldu�unu ifade eden Gutu, ��yle dedi:
"Bu, n�fusun y�zde 30'unun obez oldu�u anlam�na gelmektedir. Rapor ayn� zamanda bu rakamlar�n alt�nda yatan sebepleri, fazla miktarda fast food t�ketimi, buna kar��n meyve ve sebze t�ketiminin az olmas� olarak g�sterilmektedir. Sadece g�da �retiminden ziyade daha sa�l�kl� g�da �retimine odaklanmam�z gerekmektedir. �ncelikle, h�k�metler sa�l�kl� beslenme al��kanl�klar�n� korumak ve �zel sekt�r�n daha sa�l�kl� g�da �retmesini desteklemek i�in uygun te�vikler sunmak yoluyla politika ve kanunlar getirmelidir. �ift�iler ise, daha karl� �r�nler yeti�tirmek yerine meyve, sebze, baklagiller ve kabuklu yemi�ler gibi �e�itli besleyici g�dalar�n �retilmesine odaklanabilirler. T�keticiler olarak bizler ayr�ca yerel g�da �reticilerini desteleyebilir, daha sa�l�kl� beslenme tarzlar�n� benimseyebilir ve g�da israf�n� azaltabiliriz."
16.10.2019 - 41359
|