Yulaf; di�er tah�llara g�re daha y�ksek oranda ��z�n�r posa i�eriyor. Ayr�ca demir, manganez, �inko ve E vitamini, tiamin, niasin, riboflavin, folat ve di�er B grubu vitaminlerinin de kayna��d�r. Yulaf ayn� zamanda iyi bir selenyum deposu.
Selenyum ise v�cut i�in �nemli bir antioksidan, ast�m ve kalp hastal�klar�na kar�� koruyucu, DNA tamiri ve �zellikle kolon kanseri olmak �zere kanser riskini azaltt���n� da s�ylemek de fayda var.
Yulaf, magnezyum minerali a��s�ndan da zengin. Magnezyum, v�cudun glukoz ve ens�lin sal�n�m�nda g�rev alan 300'den fazla enzimi destekliyor. Yulaf bu olumlu etkilerinin yan� s�ra barsak ve sindirim sistemine da yard�mc�. Bu etki i�in yulaf�n i�inde bulunan 'betaglukan' dedi�imiz etken maddeden d�zenli olarak g�nde en az �� gram al�nmas� gerekiyor. Yulaf betaglukan�n�n kan �ekeri �zerindeki etkileri hakk�nda yap�lan ara�t�rmalar, yemek sonras� kan �ekerinin y�zde 36 seviyesinde d���k ��kt���n� g�stermekte.
Ayr�ca yemek sonras� olu�an fazladan ens�lin ihtiyac�n�n da y�zde 44 geriledi�i g�r�l�yor. D�zenli t�ketim ile 'k�t�' LDL kolesterol�n�z� d��me ve toplam kolesterol seviyenizde de y�zde 10'a kadar varan bir azalma sa�lamakta. Yulaf betaglukan�n�n kolesterol� d���r�c� etkisi son 20 y�lda yap�lan pek �ok detayl� ara�t�rma ile ortaya koyulmu�.
Yulaf betaglukan� suda ��z�nen bir lif. Suyla birle�ince jel olu�umu meydana getiriyor. Sa�l�k �zerindeki olumlu etkilerin s�rr� da bu bal k�vam�ndaki jelle ili�kili. Jel olmazsa etki de olmuyor. G�nde �� gram yulaf betaglukan� alabilmeniz i�in en az 2-3 porsiyon yulaf t�ketmeniz gerekmekte ya da eczanelerde bulabilece�iniz betaglukan� hesaplanm�� do�al yulaf gevre�ini de kullanabilirsiniz
Benim sevdi�im ve �nerdi�im, yulaf ezmesinin su ya da s�tle kaynat�ld�ktan sonra bir ka��k bal eklenerek s�cak bir ���n olarak sabahlar� t�ketilmesi. Betaglukan� zenginle�tirilmi� yulaf gevrekleri ise ara ���nlerde sade ya da yo�urtla birlikte t�ketilirse uzun s�reli tokluk verdi�i i�in abur cubur yemenizi engelleyerek kilonuzu koruman�z� sa�lar, bu gevrekleri �orban�za da ekleyebilirsiniz.
Uzm.Diyetisyen Dilara Ko�ak
21.10.2010 - 2637
|