Ofiste İkindi Kaçamakları

Ofiste atıştırmayla ilgili altın kurallar. Çalışan insanların Sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile ilgili bilgiler.

Ofiste İkindi Kaçamakları

İştah sağlık ve moral göstergesidir. Sağlıklı ve mutlu insanların iştahı genelde dengeli olur. İştahınızın aşırı açık olması da kapalı olması da istenmeyen sağlıksız bir durumdur. Çalışan insanlar için İkindi saatleri iştah ile ilgili mücadelenin en zorlu dönemdir. Bu saatlerde gerek yoğunluktan, gerek günün sonu ve uzun bir süre olmasından iştahın ciddi bir şekilde açılması doğaldır. Beslenme programımızda gerekli ayarlama yapılmadığında ve İkindi öğünleri tatlıya bağlanmadığında bu durumlar bizlere tartıda endişe dolu zamanlar yaşatır. Ve bir süre sonra kıyafetlerimiz ile bedenimiz arasında bir uçurum oluştuğunu görürüz.

Beslenme tarzımızda yapacağımız ufak değişiklikler ile iştahımızı dengelememiz ve ona söz geçirmemiz mümkün. Böylece ofiste ikindi öğünleri kâbusumuz olmaktan çıkar.


İkindi Kaçamaklarını Engelleyecek Beslenme Tüyoları


Birinci Kural - Az ve Sık:


İştah düşen kan şekeri ile birlikte artar. Az ve sık beslenerek kan şekerinizi dengeleyebilir ve iştahınızı kontrol altına alabiliriz. Günde 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmek kan şekerinin dengeli yükselip alçalmasını sağlar. İkindi öğünlerinde tehlikeli iştahlardan kurtulmuş oluruz.


İkinci Kural - Zamanında Öğün:


Öğün atlamak iştahınızın dengesini bozan en tehlikeli durumdur. Çünkü öğün atlandığında, uzun süre aç kalmış oluruz. Buna bağlı düşen kan şekeri hem metabolizmamızı yavaşlatır, hem de iştahımızı anlamsız bir şekilde arttırır. İştahınızı dengelemek için öğün saatlerinizin arasını 2–3 saat olacak şekilde ayarlamalı ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamalısınız.


Üçüncü Kural - Yavaş Yemek:


Yemeğinizi çok iyi çiğneyerek ve tadına vararak yemelisiniz. Hızlı yemek yemek iştahın tetiklenmesine yol açar. Çünkü tokluk sinyalleri beyine 20.dakikadan sonra ulaşmaya başlar. 5–10 dakikada sofradan kalkmanız iştahınızın bir süre sonra sinsice kabarmasına yol açacaktır. Yemeklerinizi yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.


Dördüncü Kural - Düşük Glisemik İndeks:


Yüksek glisemik indeksli besinler kan şekerini hızla yükseltir ve hızla düşürür. Bu durum da canınızın birden tatlı çekmesine neden olabilir. Bu duruma maruz kalmamak için, beyaz un ve beyaz şekerle yapılan yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçının.


Beşinci Kural - Posa Kaynakları:


Posalardan yani liflerden fakir bir beslenme tarzı hem tokluk sürenizi kısaltır hem de kan şekerinizin daha kısa sürede düşmesine yol açar. Bu nedenle kurubaklagil, sebze ve meyve gibi posadan zengin besinleri öğünlerde tüketmeye özen göstermelisiniz. Posadan zengin bir diğer kaynak ise tam tahıl ürünleridir. Beyaz ekmek yerine tam buğday veya tam çavdar ekmeği tüketmeniz iştahınızı dengelemenize yardımcı olacaktır.


Altıncı Kural - Bol Su:


Öğün öncesi ve gün içerisinde mümkün olduğunca çok su içmek, iştahınızın azalmasına yol açar.


Yedinci Kural - Bol Salata:


Öğünlerle birlikte bol salata yemek ve salatalarınıza yağ ve sirke ilave etmek sizi tok ve sağlıklı kılar.


İkindi Kaçaklarını Tatlıya Bağlayacak Seçenekler


Muz:


İçerdiği triptofan isimli protein yapıtaşı ile iştahı bastırma özelliğine sahiptir. İkindi saatlerinde 1 adet muz yiyerek, yüksek kalorili ve kalitesiz yiyeceklerden kendinizi uzak tutabilirsiniz.


Peynir:


Peynir hem protein, hem kalsiyum, hem de triptofan içeriği ile iştahınızı kontrol altına almanızı sağlayacak bir besindir. İkindi saatlerinde peynirli bir salata veya peynirli bir sandviç, hem karnınızı tok tutar hem de sağlıklı ve yeterli beslenmenize katkıda bulunur.


Fındık, Badem, Ceviz:


Vücutta kan şekeri dengesinin sağlanmasında önemli rolü olan kromdan zengin bu kuruyemişler aynı zamanda yağ içerikleri nedeniyle de iştahınızın kontrolünü mümkün kılar İkindi öğünlerinde10–15 fındık veya 2–3 tam ceviz ile ikindi saatlerini tatlıya bağlamış olursunuz.


Meyve:


Kuru meyveler gerek tüketim kolaylığı gerek yoğun tatlı tadı ile ikindi öğünlerinin vazgeçilmez misafirleridir. Ofis ortamının imkânları dâhilinde taze meyveler de sağlıklı seçeneklerdir.


Simit:


Sokak simidi üzerine serpiştirilen susamdan dolayı da beslenme açısından kalite ve çeşitlilik sağlayan sağlıklı bir atıştırmadır.


Kepekli Bisküviler:


Kepekli bisküviler kan şekerini ve iştahımızı dengeleyen pratik atıştırmalardır. 


 

22.4.2009 - 936

Diyetisyen Nil Şahin Gürhan


Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Gebelikte Şeker Saptanan Hastalarda Tedavi Nasıl Yapılır?
Gebelikte Şeker Saptanan Hastalarda Tedavi Nasıl Yapılır?
Sağlık Video Hipertansiyon Oluşumunda Beslenmenin Etkisi Var mı?
Hipertansiyon Oluşumunda Beslenmenin Etkisi Var mı?
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]