“Modern ya�am�n getirdi�i hava kirlili�i, �e�itli kimyasallar ve ozon; v�cutta oksidasyon etkisini art�rarak doku hasar�na neden olmaktad�r. Bu da �zellikle �ocuk sa�l���nda alerjik hastal�klarda art�� ba�ta olmak �zere; diyabet, ��lyak, ha�imoto ve hatta kanser gibi pek �ok kronik hastal��a davetiye ��karmaktad�r “ diyen Prof. Dr. Yonca Tabak, bu hastal�klardan korunmak i�in v�cudun antioksidan savunma sistemini g��lendirecek besinlerin tercih edilmesi gerekti�ine dikkat �ekerek, �nemli tavsiyelerde bulundu.
“Her ge�en g�n artan �evre kirlili�i ve sa�l�ks�z beslenme, �zellikle �ocuk sa�l���nda alerjik hastal�klar ba�ta olmak �zere diyabet, ��lyak, ha�imoto ve hatta kanser gibi pek �ok kronik hastal���n da ortaya ��kmas�na neden olmaktad�r” diyen �ocuk Sa�l��� Hastal�klar� ve Alerji Uzman� Prof. Dr. Yonca Tabak; “�ocuklar� bu hastal�klardan korumak i�in ba����kl�k sistemini g��lendiren oksidan ve antioksidan dengesini yerine oturtan besinler tercih edilmelidir” uyar�s�nda bulundu.
Oksidasyonun dokularda bir elman�n kararmas�na and�ran bir etki yaratt���n� s�yleyen Prof. Dr. Yonca Tabak, v�cudun bu hasardan korunmak i�in kendi antioksidan savunma sistemlerini var etti�ini, ancak oksidasyon y�k� �ok fazla oldu�unda da bu savunma mekanizmas�n�n etkisiz kald���n� ve bu nedenle antioksidan savunma sistemini g��lendiren besinlerin bolca t�ketilmesi gerekti�ini belirtti.
Ba����kl�k Sistemini G��lendirmek ��in V�cudun Oksidan - Antioksidan Dengesi Yerine Oturtmak Gerek!
Bitkisel g�dalar�n antioksidan �zelli�inin hayvansal g�dalara g�re daha fazla oldu�unu bildiren Yonca Tabak, “Beslenme tercihleri bitkisel kaynaklardan yap�l�r, hayvansal g�dalar daha az t�ketilirse ve hayvansal g�dalar�n i�inde de en az at�k �retenler se�ilirse v�cudun oksidan - antioksidan dengesi yerine oturur ve ba����kl�k sistemi g��lenir” a��klamas�nda bulundu.
Doku Hasar�n�n �n�ne Ge�mek ��in Antioksidan Y�n�nden Zengin Besinler Tercih Edin
V�cuttaki doku hasar�n�n sebep oldu�u alerjik ve kronik hastal�klara kar�� antioksidan y�n�nden zengin besinlerin tercih edilmesinin �nemine dikkat �eken Prof. Dr. Yonca Tabak; �ocuk beslenmesinde mevsiminde olan taze meyve ve sebzelere yer verilmesi gerekti�ini beliterek, bir �ocu�un havu�, ye�il, sar�, k�rm�z� dolmal�k biber, ye�il �spanak, semizotu, karalahana gibi sebzeleri, f�nd�k, ceviz, badem gibi kuruyemi�leri, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagilleri ve tam tah�l gibi bitkisel g�dalar� her g�n dengeli bir �ekilde t�ketmesinin �ok �nemli oldu�unu s�yledi. Prof. Dr. Yonca Tabak s�zlerine ��yle devam etti; “S�t �r�nleri i�erisinde ke�i s�t�nden yap�lm�� yo�urt, ayran gibi mayal� s�t �r�nlerini, peynir olarak eski ya�l� peynir yerine taze yumu�ak peynirleri, k�rm�z� et yerine bal�k ve tavuk etinin tercih edilmesi v�cutta oksidan doku hasar�n� azaltacakt�r. Ya� se�iminde kat� margarin, ay �i�ek ve m�s�r �z� ya�� yerine zeytinya�� tercih edilmesi bir�ok kronik hastal�ktan koruyacakt�r”.
Oksidan En Yo�un �ekerde Bulunuyor
Doku hasar�na neden olan oksidan�n en yo�un �ekerde bulundu�unu belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, “�ocuk beslenmesinde tatl�lar�n haftada 1 veya 2 den �ok yer almamas� gerekti�i uyar�s�nda bulunarak, “�ocuklara bol su i�me al��kanl��� kazand�r�lmal�, v�cutta yo�un oksidan at�k olu�turan kafein i�eren kakaolu, �ikolatal� g�da, kola ve boyal� gazl� i�eceklerden uzak durmalar� sa�lanmal�d�r” diye konu�tu.
12.3.2014 - 13982
|