Anne ve bebek i�in en �nemli d�nemlerden biri de bebe�in ya�ama tutunmaya �al��t��� gebelik d�nemidir. Gestasyonel diyabet di�er ad�yla gebelik �ekeri ya�amsal riskler ta��maktad�r. GDM �lk kez gebelik s�ras�nda ortaya ��kan her derecedeki glukoz tolerans bozuklu�udur. Gebelik d�neminde v�cutta bir�ok de�i�iklik meydana gelmektedir. Endokrin de�i�ikliklerde hormonel sal�n�m artt���ndan ins�line olan ihtiya� artar. Plasentadan sal�nan steroid yap�s�ndaki hormonlar ,kan �ekerinin dengede seyretmesini sa�layan ins�lin hormonun aksine kan �ekerini y�kseltmektedir. Karbonhidrat metabolizmas�ndaki bozukluk sonucunda da hiperglisemi olu�abilmektedir. �zellikle 24. Haftada ins�lin direnci olu�maktad�r. Gebelik �ncesinde de yanl�� beslenme hakimse gebeler daha fazla risk alt�ndad�r. Bu durum bebe�in anne karn�nda daha irile�mesine ve fazla kilolu do�mas�na , annede d���k riskine, rahim i�i bebek �l�mlerine sebep olmaktad�r. Do�um sonras�nda bebekte hipoglisemi, kan kalsiyum miktar�n�n d��mesi, uzayan sar�l�k g�r�lebilmektedir. �ocu�un zihinsel ve fiziksel geli�iminde sinir sistemi i�levini belirleyen h�crelerin belirli zamanda belirli say�ya ula�abilmesi i�in de �nemlidir.
K�MLER R�SK ALTINDA
Beden k�tle indeksi normalin �zerinde olanlar (kilo / boyun karesi 25 �zeri ) Daha �nceki gebeli�inde gestasyonel diyabet, makrozomi ve polihidromnios �yk�s� olanlar Daha �nceki gebelikte 20 �st� kilo alanlar ve iri bebek do�urmu� olanlar Nedensiz �l� do�um yapm�� olanlar, 35 ya� �zeri gebelikler Genetikte diyabet veya tansiyon hastal��� olanlar A�l�k kan �ekerinin >105, tokluk >120 mg/dl �zeri, glikoz�ri olanlar. Di�er endokrin bozukluklar,
PEK� NE YAPMALIYIZ ?
Gebelik �ncesi a�l�k ve tokluk kan �ekerleri bak�lmal� Hb1AC ve fruktozomi de�erleri normal s�n�rlarda tutulmal�d�r. Veya hemen a�l�k kan �ekeri kontrol� yap�lmal� <105 olmal�d�r. �lkemizde 24-28. Haftalarda Oral Glukoz Testi (OGTT) yap�lmaktad�r.
GEBEL�K �EKER�N� NASIL YENER�Z ?
Hastalar�n % 15 inde ins�line ihtiya� duyulurken, di�er b�y�k kesimde diyet ve egzersiz ile tedavi edilebilmektedir. Bir beslenme ve diyet uzman� e�li�inde yeterli kaloriniz belirlenmeli ve uygun besinler ile diyetiniz d�zenlenmeli. Bu a�amada az az s�k s�k yemek en �nemli kural�m�z. besinlerimizi 6-8 ���ne da��tarak t�ketmeliyiz. Haz�r g�dalar, �ekerli g�dalar, tatl�lar, �ikolatalar, cipsler, bisk�viler, makarna, beyaz unlu her �ey, pirin�, patates,alkol, k�zartmalar, ya�l� yemekler, haz�r meyve sular�, �z�m, kavun, karpuz, incir, muz gibi �ekeri y�ksek meyveler, tereya�lar�, sucuk , salam, sosis gibi i�lenmi� et �r�nlerinden uzak durmam�z gerekirken. Mevsim sebze ve meyveleri , tam bu�day unundan yap�lm�� ekmekler , bulgur , kurubaklagiller, bol su ve egzersiz dostumuz olmal� .. www.sezencetinkaya.com.tr
20.5.2015 - 17452
|