Yemekler a��zda �i�nenip t�kr�kle kar��t�ktan sonra yemek borusu arac�l��� ile mideye ge�erler. Burada mide s�v�s� ile kar���rlar. Bu kar���m�n tekrar yemek borusuna ka����na refl� denir. Mideden g���s kemi�i boyunca yay�lan yanma ve a��za ac� su gelmesi �ikayetleri olur. Ayr�ca yemek borusuna ka�an bu kar���m kal�c� hasarlara ve yaralara neden olabilir.
Refl�n�n �nlenmesinde Yap�lacak Basit Ya�amsal D�zenlemeler
- Az miktarda ama s�k d�zenli yemek yiyin, G�nde 6–8 ���n yap�n. Her iki saatte bir ���n yap�n. ���nde a��r� besin t�ketmeyin.
- Yiyecekleri yava� yiyip, iyi �i�neyin.
- Yemekten sonra en az 2 -3 saat yata�a girmeyin.
- �ok s�cak ya da �ok so�uk yemeyin.
- Stresten m�mk�n oldu�unca uzak durmaya �al���n.
- Dar ve beli s�kan giyisiler giymeyin.
- Sigaray� azalt�n, m�mk�nse b�rak�n.
- Yatarken v�cudun �st k�sm� ve ba��n yukar�da olmas� yararl�d�r.
- Kullanmakta oldu�unuz baz� ila�lar refl�yu artt�rabilir (�rne�in a�r� kesiciler).
- Yemekten hemen sonra fazla hareketten ka��n�n ve dik oturun.
- A��r� kilo refl� olu�umnu provoke etti�inden fazla kilolardan kurtulun.
- Yemek yerken s�v� al�m� azalt�n. S�v� besinleri ���n aralar�nda al�n.
- �zellikle istirahatten 4 saat once fazla miktarda ve �ok ya�l� besinlerden ka��n�n.
Serbest Besinler
- S�t, salep, �ay, bitkisel �aylar, meyveli s�t, limonata.
- Ha�lama ya da �zgara et ve tavuk.
- Ha�lanm�� yumurta, beyaz peynir, ka�ar ve dil peyniri, bal, re�el, zeytin.
- Pirin�, makarna.
- Pi�mi� sebzeler.
- Sade kek, s�tl� tatl�lar, komposto,j�leli tatl�, lokum, kabak tatl�s�.
- Zeytin ya��, �i�ek ya��, m�s�r�z� ya��.
- Tuz, tar��n, kekik, nane, kimyon.
Ka��n�lmas� Gereken Besinler
- �ay, kahve, neskafe, kolal� ve karbonatl� i�ecekler, alkoll� i�ecekler, konserve meyve sular� sirke.
- K�zarm�� et veya tavuk, sakatat, sucuk salam vs.
- Sahanda yumurta, tulum peyniri.
- Kuru fasulye, nohut, m�s�r gibi gaz yap�c� g�dalar.
- K�zartmalar.
- �ikolata, kuruyemi�, ya�da k�zart�lm�� hamur tatl�lar�, tahin helvas�.
- Margarin, kuyruk ya��.
- Ac�l� baharat, tur�u, sar�msak, limon tuzu.
- Ya� ve ya�l� besinler, , �ikolata, so�an Nane ve ya��n
- Ac� baharatlar.
- Domates,turun�giller.
Diyetisyen Elif Erdin Y�ld�z
2.12.2010 - 3136
|