Çoğu kişi yemekte tereddüt ettiği, kilo aldırmasından korktuğu, hasta edeceği düşünülen dondurma aslında diğer tatlılardan daha hafiftir. İçeriğindeki sütün bütün besleyiciliği onda da vardır; kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum gibi mineraller, A, B2, B12,ve E vitaminlerini de içerir. Hayatta hiçbir besin tek başına kilo aldırmaz, sonuçta yakılan enerjiden daha fazlasını almak kişiye kilo aldırır. Dondurma, şerbetli tatlılara tercih edilmektedir. Kıyaslandığında besin örüntüsü daha kalitelidir ve enerjisi daha düşüktür. Çocukların severek tükettiği bir besindir. Özellikle süt içmeyen, peynir, yoğurt vb. besinlerin tüketiminde problemi olan çocuklarda hoş bir besin alternatifi olabilir.
Aslında sadece yaz aylarında değil tüm mevsimlerde rahatlıkla tüketilebilecek bir besindir. Sanılanın aksine kişinin hasta olmasını sağlamaz, yani soğuk algınlığı ve gribe yakalanmayı ya da boğaz ağrısına sebep olmaz. Yalnız astım, alerjik rinit vb. kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir. Öte yandan bademcik ameliyatı sonrası çocuğa verilen ilk besindir.
Diğer yandan kalp ritmi bozulan çocuklara da artık dondurma tedavisi (yani kriyoablasyon) uygulanmaktadır. Çocuklarda kalp ritim bozuklukları yenidoğan dönemi de dahil olmak üzere her yaş grubunda ortaya çıkabiliyor. Oyun sırasında çabuk yorulan, baş dönmesi ve bayılma gibi sağlık sorunları yaşayan çocuklarda kalp ritim bozukluğu olabilir.
Aynı zamanda kalp hızı yavaşlayan çocuklarda uykudan zor uyanma, halsizlik, büyüme geriliği, kilo alma sorunları gibi bulgulara rastlanmaktayken; kalp hızının aşırı yüksek olduğu durumlarda soluk alamama, halsizlik, kusma, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve bayılma gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Kriyoablasyon, kalpte ritim bozukluğuna neden olan odakların dondurularak ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Taşikardiye neden olan anormal yol veya odaklar bu yöntemle ortadan kaldırılmış oluyor. Bu nedenle kalbi tekleyen çocuklara dondurma tüketmeleri önerilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus; tüketim miktarı ve sıklığına dikkat edilmesi ve üzerine fazla miktarda sos eklenmemesidir.
16.10.2010 - 2552
|