Kestane Balının Faydaları Nelerdir?

Bal, bal arıları tarafından çeşitli çiçek, yaprak ve ağaçlardan toplanan nektarlardan üretilen tatlı bir besin maddesidir.

Kestane Balının Faydaları Nelerdir?

Çok eski çağlardan günümüze kadar pek çok derde deva olduğuna inanılmakla birlikte yapılan epidemiyolojik ve deneysel çalışmalarda sindirim sistemi bozukluklarına, yaralara, kalp - damar hastalıklarına, özellikle üst solunum yolu hastalıklarına ve yaşlanmaya iyi geldiği gösterilmektedir.

Ülkemizde üretilen başlıca bal çeşitleri: Çam, kestane, geven, ıhlamur, pamuk, ayçiçeği, akasya, yonca, kavun, karahindiba, böğürtlen, meşe, ladin ve muhtelif çiçek ballarıdır. Tüm bunların içerisinde kestaneye özgü tadı ve kokusu olan, buruk ve birazcık da acı tadı bulunan kestane balı antiseptik ve antioksidan özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Kestane balındaki kalsiyum, potasyum, mangan ve bakır minerali çiçek balına göre çok daha fazla olmakla birlikte, yüksek oranda polifenolik madde içerdiğinden antioksidan aktiviteye de sahiptir.

Kestane balı kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici etkiler gösterir. Baş, göğüs ve karın ağrılarının giderilmesine, ağız yaralarının iyileştirilmesine, üst solunum yolu enfeksiyonlarının hafiflemesine yardımcı olur. Bal, kolayca kana geçer ve iştahı artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda çok iyi bir enerji kaynağıdır. Bu nedenle, zayıf ve iştahsız kimselerin, enerji harcaması yüksek olanların enerji gereksinimlerini karşılamada iyi bir alternatiftir.

Halk arasında Deli Bal olarak da bilinen Kestane Balı, oldukça etkili olduğundan fazla alınması terleme ve baş dönmesine neden olabilir. Bileşimi elde edildiği bölgeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

İyi bir bal şekerlenmez ve sulanmaz. Kahvaltılık olarak yenebildiği gibi tatlı yapımında da kullanılabilir.

Bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikler gösterir. Günlük 1  2 tatlı kaşığı kadar alınması yeterli olacaktır.

10.05.2011 - 7095

Diyetisyen M.Turgay Köse




Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Diyet Yaparken Sağlığınızdan Olmayın!
Diyet Yaparken Sağlığınızdan Olmayın!
Yaşlanmaya Karşı Ceviz Tüketin
Yaşlanmaya Karşı Ceviz Tüketin
Kansere Davetiye Çıkaran 10 Besin
Kansere Davetiye Çıkaran 10 Besin
Bu yiyecekler
Bu yiyecekler 'ilaç' gibi ağrı kesiyor!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları
BU SAYFAYI PAYLAŞ Facebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler

'Ölümden Başka Her Derde Deva' Besin: Çörek Otu
Kilo Vermenize Yardımcı Olan Yiyecekler
Kilo Vermenize Yardımcı Olan Yiyecekler
Lahananın Bilmediğiniz Faydaları
Lahananın Bilmediğiniz Faydaları
Dişleriniz İyi Çiğneyemiyorsa Erken Bunayabilirsiniz
Dişleriniz İyi Çiğneyemiyorsa Erken Bunayabilirsiniz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? | İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? | İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]