Kestane Balının Faydaları Nelerdir?

Kestane Balının Faydaları Nelerdir?

Bal, bal arıları tarafından çeşitli çiçek, yaprak ve ağaçlardan toplanan nektarlardan üretilen tatlı bir besin maddesidir.

Çok eski çağlardan günümüze kadar pek çok derde deva olduğuna inanılmakla birlikte yapılan epidemiyolojik ve deneysel çalışmalarda sindirim sistemi bozukluklarına, yaralara, kalp - damar hastalıklarına, özellikle üst solunum yolu hastalıklarına ve yaşlanmaya iyi geldiği gösterilmektedir.

Ülkemizde üretilen başlıca bal çeşitleri: Çam, kestane, geven, ıhlamur, pamuk, ayçiçeği, akasya, yonca, kavun, karahindiba, böğürtlen, meşe, ladin ve muhtelif çiçek ballarıdır. Tüm bunların içerisinde kestaneye özgü tadı ve kokusu olan, buruk ve birazcık da acı tadı bulunan kestane balı antiseptik ve antioksidan özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Kestane balındaki kalsiyum, potasyum, mangan ve bakır minerali çiçek balına göre çok daha fazla olmakla birlikte, yüksek oranda polifenolik madde içerdiğinden antioksidan aktiviteye de sahiptir.

Kestane balı kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici etkiler gösterir. Baş, göğüs ve karın ağrılarının giderilmesine, ağız yaralarının iyileştirilmesine, üst solunum yolu enfeksiyonlarının hafiflemesine yardımcı olur. Bal, kolayca kana geçer ve iştahı artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda çok iyi bir enerji kaynağıdır. Bu nedenle, zayıf ve iştahsız kimselerin, enerji harcaması yüksek olanların enerji gereksinimlerini karşılamada iyi bir alternatiftir.

Halk arasında Deli Bal olarak da bilinen Kestane Balı, oldukça etkili olduğundan fazla alınması terleme ve baş dönmesine neden olabilir. Bileşimi elde edildiği bölgeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

İyi bir bal şekerlenmez ve sulanmaz. Kahvaltılık olarak yenebildiği gibi tatlı yapımında da kullanılabilir.

Bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikler gösterir. Günlük 1  2 tatlı kaşığı kadar alınması yeterli olacaktır.

10.05.2011 - 7095

Diyetisyen M.Turgay Köse


Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
Siz de Görüşünüzü Yazın
Bu kısma sadece yorumlar yazılabilir. Soru sormak istiyorsanız buraya tıklayın.
Adınız Soyadınız:
Yorumunuz:
İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Kocaeli
Kocaeli'nde yaklaşık 10 bin kişiye obezite eğitimi verildi
Kızartma ve hamur işleri kilo aldırmıyor
Kızartma ve hamur işleri kilo aldırmıyor
Kısırlığın Çaresi Havuç
Kısırlığın Çaresi Havuç
D Vitamini Eksikliği Ölüm Riskini Artırıyor
D Vitamini Eksikliği Ölüm Riskini Artırıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları
BU SAYFAYI PAYLAŞ Facebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Hindistan Cevizi Nelere İyi Gelir?
Hindistan Cevizi Nelere İyi Gelir?
Kırmızı Narın Mucizevi Faydaları
Kırmızı Narın Mucizevi Faydaları
Viagra
Viagra'dan 100 Kat Etkili İçecek
Makyajsız Güzel Görünmenin Sırları
Makyajsız Güzel Görünmenin Sırları

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Kepçe Kulak Ameliyatı İçin En Uygun Zaman Kepçe Kulak Ameliyatı İçin En Uygun Zaman Sağlık Video Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Sağlık Video Hipertansiyon Hakkında Bilinmeyenler! Hipertansiyon Hakkında Bilinmeyenler! Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır? Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?

 

[Hata Bildir]