Kestane Balının Faydaları Nelerdir?

Kestane Balının Faydaları Nelerdir?

Bal, bal arıları tarafından çeşitli çiçek, yaprak ve ağaçlardan toplanan nektarlardan üretilen tatlı bir besin maddesidir.

Çok eski çağlardan günümüze kadar pek çok derde deva olduğuna inanılmakla birlikte yapılan epidemiyolojik ve deneysel çalışmalarda sindirim sistemi bozukluklarına, yaralara, kalp - damar hastalıklarına, özellikle üst solunum yolu hastalıklarına ve yaşlanmaya iyi geldiği gösterilmektedir.

Ülkemizde üretilen başlıca bal çeşitleri: Çam, kestane, geven, ıhlamur, pamuk, ayçiçeği, akasya, yonca, kavun, karahindiba, böğürtlen, meşe, ladin ve muhtelif çiçek ballarıdır. Tüm bunların içerisinde kestaneye özgü tadı ve kokusu olan, buruk ve birazcık da acı tadı bulunan kestane balı antiseptik ve antioksidan özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Kestane balındaki kalsiyum, potasyum, mangan ve bakır minerali çiçek balına göre çok daha fazla olmakla birlikte, yüksek oranda polifenolik madde içerdiğinden antioksidan aktiviteye de sahiptir.

Kestane balı kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici etkiler gösterir. Baş, göğüs ve karın ağrılarının giderilmesine, ağız yaralarının iyileştirilmesine, üst solunum yolu enfeksiyonlarının hafiflemesine yardımcı olur. Bal, kolayca kana geçer ve iştahı artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda çok iyi bir enerji kaynağıdır. Bu nedenle, zayıf ve iştahsız kimselerin, enerji harcaması yüksek olanların enerji gereksinimlerini karşılamada iyi bir alternatiftir.

Halk arasında Deli Bal olarak da bilinen Kestane Balı, oldukça etkili olduğundan fazla alınması terleme ve baş dönmesine neden olabilir. Bileşimi elde edildiği bölgeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

İyi bir bal şekerlenmez ve sulanmaz. Kahvaltılık olarak yenebildiği gibi tatlı yapımında da kullanılabilir.

Bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikler gösterir. Günlük 1  2 tatlı kaşığı kadar alınması yeterli olacaktır.

10.05.2011 - 7095

Diyetisyen M.Turgay Köse


Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
Siz de Görüşünüzü Yazın
Bu kısma sadece yorumlar yazılabilir.Soru sormak istiyorsanız buraya tıklayın.
Adınız Soyadınız:          Email Adresiniz:
Yorumunuz:
 
Resim kontrol
İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
3 günlük hızlı yağ yaktırıcı diyet listesi!
3 günlük hızlı yağ yaktırıcı diyet listesi!
Bu sebzeler şifa deposu
Bu sebzeler şifa deposu
Hızlı diyet daha kalıcı
Hızlı diyet daha kalıcı
Bu besinlerle hayata bağlanın
Bu besinlerle hayata bağlanın
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları
BU SAYFAYI PAYLAŞFacebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİTüm HaberlerSağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİTüm Foto Galeriler
Cinsel hayatı olumsuz etkiliyor!
Cinsel hayatı olumsuz etkiliyor!
Meme kanserinden korunmanın yolları
Meme kanserinden korunmanın yolları
Yeni sanal hastalık: FOMO
Yeni sanal hastalık: FOMO
Bu yiyecekler kilo aldırıyor!
Bu yiyecekler kilo aldırıyor!

SAĞLIK VİDEOLARITüm Videolar
Sağlık VideoYemeklerden Sonra Mideniz Ağrıyorsa Dikkat!Yemeklerden Sonra Mideniz Ağrıyorsa Dikkat!Sağlık VideoYeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Nasıl Hazırlanmalıdır?Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Nasıl Hazırlanmalıdır?
Sağlık VideoVejetaryenlik Nedir? Varsa Faydaları Nelerdir?Vejetaryenlik Nedir? Varsa Faydaları Nelerdir?Sağlık VideoSıvı Alımının Zayıflama Üzerine Etkisi Nedir?Sıvı Alımının Zayıflama Üzerine Etkisi Nedir?

 

[Hata Bildir]

 

 

 

TWITTER'DA
TAKİP ET
twitter.com/Hastanecomtr